Tomb Raider: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Imod (беседа | приноси)
м добавени са видеоигрите излезли досега
Imod (беседа | приноси)
м Добавени са нов източник и външни препратки
Ред 1: Ред 1:
{{обработка|форматиране, допълване на информацията}}
{{обработка|форматиране, допълване на информацията}}


'''Tomb raider''' е поредица приключенски игри от трето лице, комикси и игрални филми, в които се разказва за приключенията на измислена английска археоложка [[Лара Крофт]] ({{lang-en|Lara Croft}}) в търсенето на древни реликви и изчезнали цивилизации.<ref>http://www.wikiraider.com/index.php/Main_Page</ref> С издаването на първата игра от поредицата през 1996г., Лара Крофт се превръща в една от основните икони на гейм индустрията. До 2010г. са издадени общо 9 игри под името Tomb Raider, като първите 6 от тях са разработени от Core Design (1996-2003), а другите 3 - от Crystal Dynamics (след 2006). До 2009г. издателя на видеоигрите и собственик на франчайза Tomb Raider е Eidos Interactive. През 2009г. Square Enix обявява, че е постигнато споразумение за купуването на Eidos Inteactive, заедно с всичките им активи и франчайза Tomb raider става тяхна собственост, а Eidos и Crystal Dynamics стават част от Square Enix Europe. До 2010 са направени 2 игрални филма, в които ролята на Лара е изиграна от Анджелина Джоли.
'''Tomb raider''' е поредица приключенски игри от трето лице, комикси и игрални филми, в които се разказва за приключенията на измислена английска археоложка [[Лара Крофт]] ({{lang-en|Lara Croft}}) в търсенето на древни реликви и изчезнали цивилизации.<ref>http://www.wikiraider.com/index.php/Main_Page</ref> С издаването на първата игра от поредицата през 1996г., Лара Крофт се превръща в една от основните икони на гейм индустрията. До 2010г. са издадени общо 9 игри под името Tomb Raider, като първите 6 от тях са разработени от Core Design (1996-2003), а другите 3 - от Crystal Dynamics (след 2006). До 2009г. издателя на видеоигрите и собственик на франчайза Tomb Raider е Eidos Interactive. През 2009г. Square Enix обявява, че е постигнато споразумение за купуването на Eidos Inteactive, заедно с всичките им активи и франчайза Tomb raider става тяхна собственост, а Eidos и Crystal Dynamics стават част от Square Enix Europe <ref>http://www.1up.com/news/square-enix-acquires-eidos</ref>. До 2010 са направени 2 игрални филма, в които ролята на Лара е изиграна от Анджелина Джоли.


== Лара Крофт ==
== Лара Крофт ==
Главната героиня в поредицата е английската археоложка Лара Крофт. Тя е създадена от гейм дизайнера Тоби Гард <ref>http://www.tobygard.com/page4/page4.html</ref>, който има 5 различни концепции относно главният герой в играта. Първоначално името на героинята е Лаура Круз. По-късно в процеса на разработка издателят Eidos Inteactive избира по-британско звучащото име Лара Крофт.
Главната героиня в поредицата е английската археоложка Лара Крофт. Тя е създадена от гейм дизайнера Тоби Гард <ref>http://www.tobygard.com/page4/page4.html</ref>, който има 5 различни концепции относно главният герой в играта. Първоначално името на героинята е Лаура Круз. По-късно в процеса на разработка издателят Eidos Interactive избира по-британско звучащото име Лара Крофт.


== Видео игри ==
== Видео игри ==
Ред 21: Ред 21:


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [http://www.tombraider.com Официална страница]
* [http://www.tombraider.com Официална страница на поредицата видео игри]
* [http://www.wikiraider.com/index.php/Main_Page Уики страница свързана с поредицата]
* [http://www.wikiraider.com/index.php/Main_Page Уики страница свързана с поредицата]
* [http://www.tombraiderforums.com Форум страница свързана с поредицата]
* [http://www.tombraiderforums.com Форум страница свързана с поредицата]
* [http://www.eidos.com Официална страница на EIDOS]

* [http://www.square-enix.com/ Официална страница на SQUARE-ENIX]


{{електронна игра-мъниче}}
{{електронна игра-мъниче}}

Версия от 11:41, 26 януари 2011

Tomb raider е поредица приключенски игри от трето лице, комикси и игрални филми, в които се разказва за приключенията на измислена английска археоложка Лара Крофт (Шаблон:Lang-en) в търсенето на древни реликви и изчезнали цивилизации.[1] С издаването на първата игра от поредицата през 1996г., Лара Крофт се превръща в една от основните икони на гейм индустрията. До 2010г. са издадени общо 9 игри под името Tomb Raider, като първите 6 от тях са разработени от Core Design (1996-2003), а другите 3 - от Crystal Dynamics (след 2006). До 2009г. издателя на видеоигрите и собственик на франчайза Tomb Raider е Eidos Interactive. През 2009г. Square Enix обявява, че е постигнато споразумение за купуването на Eidos Inteactive, заедно с всичките им активи и франчайза Tomb raider става тяхна собственост, а Eidos и Crystal Dynamics стават част от Square Enix Europe [2]. До 2010 са направени 2 игрални филма, в които ролята на Лара е изиграна от Анджелина Джоли.

Лара Крофт

Главната героиня в поредицата е английската археоложка Лара Крофт. Тя е създадена от гейм дизайнера Тоби Гард [3], който има 5 различни концепции относно главният герой в играта. Първоначално името на героинята е Лаура Круз. По-късно в процеса на разработка издателят Eidos Interactive избира по-британско звучащото име Лара Крофт.

Видео игри

  • Tomb Raider - първата игра от поредицата, която е издадена на 15 ноември 1996г. от Eidos Interactive. Разработена е от Core Design.
  • Tomb Raider II Starring Lara Croft- издадена през ноември 1997г. от Eidos Interactive и разработена от Core Design. Използва подобрен гейм енджин от Tomb Raider. През април 1999г. излиза преработено издание, в което е включена и самостоятелна мини игра от 5 нива под името Golden Mask. Играта излиза за PC (Windows), PlayStation, PlayStation Network и Macintosh.
  • Tomb Raider III Adventures of Lara Croft - издадена през ноември 1998г. от Eidos Interactive и разработена от Core Design. Играта излиза за PC (Windows), PlayStation, PlayStation Network и Macintosh.
  • Tomb Raider: The Last Revelation - издадена през ноември 1999г. за PC (Windows) и PlayStation от Eidos Interactive и разработена от Core Design. През март 2000г. излиза за Dreamcast, а през декември същата година - за Macintosh.
  • Tomb Raider: Chronicles - издадена от Eidos Interactive и разработена от Core Design.
  • Tomb Raider: Angel of Darkness - издадена от Eidos Interactive. Това е последната игра от серията направена от Core Design. След множество критики към играта и слаби финансови резултати, Eidos пренасочват разработката на поредицата към Crystal Dynamics.
  • Tomb Raider: Legend - първата игра разработена от Crystal Dynamics. Издадена е на 7 април 2006г. за PC (Windows), PlayStation 2, PlayStation Portable, PlayStation 3, Game Cube, Game Boy Advance, Nintendo DS, XBox и XBox 360.
  • Tomb Raider: Aniversary - играта е посветена на 10 годишният юбилей на поредицата. Издадена е на 1 юни 2007г., за за PC (Windows), PlayStation 2, PlayStation 3, Wii, XBox 360, Mac OS X
  • Tomb Raider: Underworld - издадена през ноември 2008г, за PC (Windows), PlayStation 2, PlayStation 3, Wii, Nintendo DS, XBox 360, Mobile Phones, N-Gage 2.0

Източници

Външни препратки

Шаблон:Електронна игра-мъниче