Константин VIII: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.6.3) (Робот Добавяне: ro:Constantin al VIII-lea Porfirogenet
м r2.7.1) (Робот Добавяне: fa:کنستانتین هشتم
Ред 41: Ред 41:
[[en:Constantine VIII]]
[[en:Constantine VIII]]
[[es:Constantino VIII]]
[[es:Constantino VIII]]
[[fa:کنستانتین هشتم]]
[[fi:Konstantinos VIII]]
[[fi:Konstantinos VIII]]
[[fr:Constantin VIII]]
[[fr:Constantin VIII]]

Версия от 11:33, 14 февруари 2011

Император Константин VIII

Константин VIII (960-15 ноември 1028) - византийски император (1025-1028) е син на император Роман II и Теофано и по-малък брат на забележителния Василий II, който починал бездетен и така управлението попаднало в неговите ръце.

Семейство

На младини той бил сгоден за дъщерята на българския цар Борис II, но в края на краищата се оженил за византийска аристократка на име Елена. От нея имал три дъщери:

1. Евдокия (монахиня)

2. Зоя

3. Теодора

Живот

Константин бил приобщен към трона заедно с баща си и брат си от 962 година. Все пак над 63 години от своя 68-годишен живот той бил засенчван от други императори, включително Никифор II Фока, Йоан I Цимисхи и Василий II. Понякога взимал участие в кампаниите на брат си срещу бунтовете на аристократите. През 989 година той станал посредник между Василий II и Барда Склеро. Иначе той прекарвал живота си в удоволствия и развлечения, включващи спортове на хиподрума в Константинопол или забавлявал себе си с езда и лов.

Когато Василий II умрял на 15 декември 1025 година най-накрая станал самостоятелно император, въпреки че управлявал за по-малко от три години до смъртта си на 15 ноември 1028 година.

Физически бил висок и елегантен, докато Василий бил нисък и набит. Бил блестящ ездач. Преди да стане император имал хронична подагра и едва можел да ходи. Управлението му било катастрофа, защото му липсвал кураж и политическо умение. Реагирал на всяка заплаха с импулсивна жестокост, преследвал надменните аристократи и, както се твърди, заповядвал екзекуции или осакатявания на стотици невинни хора. Константин винаги имал грижата за лов, празненства и се наслаждавал на живота си и отбягвал държавните работи, когато било възможно. Бил слаб като определял чиновници. За няколко месеца поземлените закони на Василий II били провалени под натиск от анатолската аристокрация, въпреки че нападал аристократите, когато бил заплашен от заговор.

Като брат си умрял, без да остави мъжки наследник. Така управлението на империята се паднало на дъщеря му Зоя, която се омъжила за Роман III Аргир.

Външни препратки

Монети на Константин VIII: http://www.wildwinds.com/coins/byz/constantine_VIII/t.html


Забележка: Превод от английски език

Василий II Българоубиец Византийски император (1025 – 1028) Роман III Аргир