Уикипедия:Премахване на лични нападки: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Dbogdev (беседа | приноси)
Dbogdev (беседа | приноси)
Ред 34: Ред 34:
* [[Злоупотреба]]
* [[Злоупотреба]]
* [[Заплаха]]
* [[Заплаха]]
* [[Обида]]
* [[Лична обида]]
* [[Лична обида]]
* [[Уикипедия:Правила за поведение при конфликт|Правила за поведение при конфликт]]
* [[Уикипедия:Правила за поведение при конфликт|Правила за поведение при конфликт]]

Версия от 15:08, 11 март 2006

Част от Уикипедия:Препоръки и правила.

Това е ново основно правило, регулиращо взаимоотношенията в Уикипедия, което беше прието с консенсус от общността.

Предисловие

С разрастването на проекта и присъединяването на нови потребители се умножават и различните мнения и гледни точки, което понякога става причина за ожесточени спорове. Понякога казваме неща, за които по-късно съжаляваме, например груби думи или обиди.

Системата уики дава възможност да се редактират всички текстове, написани от останалите. В английската Уикипедия съществува практика личните нападки да се изтриват. Това не е основно правило на официалната политика и прилагането му не е задължително, но в много от случаите спомага за спадане на напрежението, съсредоточаване върху обсъждания въпрос и по-бързо намиране на подходящо за страните решение.

Целта на новото правило е да ограничи отчасти възможността за редактиране на чужди мнения.

Забележка: Новото правило е част от официалната политика на българската Уикипедия.

Правилото

Правилото, прието от общността е следното:

Премахването на лична нападка от реплика не може да се прави от уикипедианеца, към когото тя е насочена. Ако се чувства нападнат, този уикипедианец може да помоли за преценка и съдействие някой друг, който да отстрани личната нападка.

Причината за такова ограничаване е, че ако даден участник в спор се чувства засегнат, има опасност да не може съвсем точно да прецени кое е лична нападка, кое конструктивна критика и кое - маловажен и нецеленасочен израз на недоволство, несъгласие или неуважение. Погледът на външен редактор върху дискусията би могъл да свали напрежението.

Няколко забележки:

  • Основно правило за общността е Никакви лични нападки. Обсъждаме подобряването на статиите и енциклопедията, а не личните качества на редакторите.
  • Основно правило за общността е Прилагайте презумпцията за добронамереност. Ако повечето редактори не бяха добронамерени, Уикипедия нямаше да просъществува.
  • Промяната на чужди думи под предлог, различен от лична нападка, е в разрез с етичните правила за една уважаваща себе си общност. В случаи когато мненията и репликите нямат пряка връзка с предмета на обсъждането, силно се препоръчва на участниците в даден спор да не редактират текстовете на събеседниците си, защото това би могло да влоши положението. Ако е наложително тези текстове да бъдат премахнати или променени, участниците могат отново да се обърнат към външен на спора уикипедианец за преценка и евентуално редактиране на дадена реплика.

Вижте също: Гласуването на общността за предложението.

Вижте също