Институт на инженерите по електротехника и електроника: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.5.2) (Робот Добавяне: pms:IEEE
м r2.5.4) (Робот Промяна: zh:电气电子工程师学会
Ред 86: Ред 86:
[[vi:IEEE]]
[[vi:IEEE]]
[[yo:IEEE]]
[[yo:IEEE]]
[[zh:电气电子工程师会]]
[[zh:电气电子工程师会]]
[[zh-min-nan:Tiān-ki tiān-chú kang-têng-su ha̍k-hōe]]
[[zh-min-nan:Tiān-ki tiān-chú kang-têng-su ha̍k-hōe]]

Версия от 10:14, 20 февруари 2011

IEEE (пълно наименование - Institute of Electrical and Electronics Engineers) е международна асоциация на специалисти в областта на електротехниката и електрониката.

Тази организация с идеална цел е основана през 1963 г. Обединява над 360 000 членове от около 175 държави. Тя е световен лидер в разработването на стандарти в радиоелектрониката и електротехниката.

Стандарти за компютърни мрежи

IEEE осигурява обмена на информация и разработва стандарти и спецификации за по-ниско ниво на мрежовите технологии (това на физическия и каналния слой). От особен интерес за професионалистите по мрежи представляват спецификациите на проекта IEEE 802. Името е базирано на датата на заседанието на комитета. 80 означава годината(1980), а 2 означава месеца(февруари). Протоколите от физическия и каналния слой, за които комитета осигурява стандартите 802, са следните:

802.1 - Въведение в стандартите: LAN и MAN мениджмънт, мостове, които действат в MAC подслоя и алгоритъмът STA(Spanning-Tree Algorithm), който предотвратява комуникациионни проблеми, наречени междумостово зацикляне (bridge looping).

802.2 - Logical Link Control(LLC): Тези спецификации бяха предназначени за недопускане на затрупване на приемниците от изпращащите. Този стандарт се грижи за разделянето на каналния OSI слой на два подслоя, при което слоят LLC осигурява интерфейс между MAC подслоя и мрежовия слой.

802.3 - CSMA/CD (carrier sense multiple acces collision detect): Тази спецификация установява правилата за работа на Ethernet мрежи, използващи метода на множествен достъп с разпознаване на носещата честота и откриване на колизии (CSMA/CD) и установява стандарти за формата на Ethernet фреймовете (пакетите). Първоначално стандартът е дефиниран като мрежа с линейно-шинна топология, използваща коаксиален кабел, но след това е обновен за включване на 10BaseT мрежи (топология звезда).

802.4 - Token Bus: Задава стандарти за мрежи, реализиращи физическа и логическа шиннна топология, която използва 75-омов CATV коаксиален или оптичен кабел и метод за достъп с предаване на маркер.

802.5 - Token Ring: Тази спецификация задава физическия стандарт и метод за достъп до преносната среда за мрежа с физическата топология звезда и логически кръг, която може да използва кабел с екранирана или неекранирана усукана двойка и метод на достъп с предаване на маркер.Този стандарт беше разработен на базата на технологията Token Ring на IBM.

802.6 - MAN: Задава стандарти за мрежи, които са по-големи от локалните мрежи и по-малки от глобалните мрежи.

802.7 - Broadband: Установява правилата за изграждане на мрежи с технология за широколентово предаване, например CATV, използващи Frequency Division Multiplexing(FDM) за изпращане на различни сигнали на отделни честоти по един и същ кабел.

802.8 - Fiber Optics (Оптично влакно): Осигурява спецификации за мрежи, използващи оптични кабели - например Fiber Distributed Data Interface(FDDI).

802.9 - Integrated Voice and Data: Понякога наричан само "integrated services" (вградени услуги), този стандарт установява правилата за предаване на глас и данни по ISDN.

802.10 - LAN Security: Тези спецификации имат отношение към изграждането на виртуални частни мрежи(VPN) - начин за изграждане на сигурна връзка към частна мрежа по обществения Интернет.

802.11 - Wi-Fi: Дава указания за реализиране на безжични (безкабелни) LAN технологии.

802.12 - 100 VG AnyLAN: Този стандарт се отнася за метода на достъп с приоритет по заявка, разработен от Hewlett Packard с цел комбиниране на предимствата на Ethernet, Token Ring и ATM технологиите в едно високоскоростно решение за локални мрежи.


Външни препратки

Шаблон:Организация-мъниче