Хелиос: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 23: Ред 23:
== Изобразяване ==
== Изобразяване ==
Запазените изображения на Хелиос в изкуството са често сцени на бога заедно с неговите коне и колесницата му. Срещат се както музайки и вазови изображения от Древна Гърция, така и изображения на автори от края на 20-ти век.
Запазените изображения на Хелиос в изкуството са често сцени на бога заедно с неговите коне и колесницата му. Срещат се както музайки и вазови изображения от Древна Гърция, така и изображения на автори от края на 20-ти век.
[[File:Partherdenkmal, Ephesos Museum Wien 2.jpg |thumb|250px| [[Хелиос с конете и колесницата си, Ephesos-Museum, Хофбург]], [[Виена]]]
[[File:Ilion---metopa.jpg|thumb|250px| [[Хелиос с конете и колесницата си, Ephesos-Museum, Хофбург]], [[Виена]]]





Версия от 09:12, 24 февруари 2011

Вижте пояснителната страница за други значения на Хелиос.

Фреска от Цимерман 17 век

Хелиос (Шаблон:Lang-el) в древногръцката митология е бог на Слънцето, брат на богинята на Луната Селена и розовопръстата богиня на зората Еос, син на титаните Хиперион и Тея. Изобразяван е като красив младеж в тънки одежди, с развети коси и венец от лъчи, качен на златна колесница. Лицето му било обкръжено с ореол от светлина. Той живеел във великолепен дворец в обкръжението на четирите годишни времена и имал престол от скъпоценни камъни. Всяка сутрин Хелиос се появявал, управлявайки своята златна колесница, теглена от 4 снежнобели, крилати и бълващи огън коне с имената Светлина, Блясък, Гръм и Мълния. Цял ден богът управлявал колесницата си по небето (подарена му от бог Хефест), а вечер слизъл към океана и преплувал морето отново към мястото, където трябвало да се появи на следващата сутрин. Синът му Фаетон получил само за един ден позволение от баща и да управлява колесницата, но поради неопитността си едва не подпалил света -пламнала земята, започнали до горят планините. Зевс бил принуден да порази със светкавица колесницата, конете и Фаетон. Хелиос съответства на римския бог Сол.

Още информация

Най-известната гръцка митологична история включва Хелиос и неговия син Фейтън, който се опитал да управялва колесницата на баща си, но изгубил контрол и подпалил земята.

Хелиос понякога е характеризиран като Хелиос Паноптес („всевиждащият”). В историята, разказана в залата на Алкиноус в Одисей, Афродита, съпругата на Хефестъс, тайно спала с Арес, но всевиждащият Хелиос ги шпионирал и казал на Хефестъс, който заробил двамата любовници в невидимо тънки мрежи, за да ги накаже.

В Одисеят, Одисей и неговият спасителен екип слезли на Тринакия, остров, посветен на бога на Слънцето, когото Кирк наименувала Хиперион а не Хелиос. Там, свещените червени коне на Слънцето са съхранявали:

Ти ще дойдеш на Тринакианския остров, а тук ще видиш много стада от говеда и овце, принадлежащи на богът слънце. Ще бъдат седем стада от говеда и седем от овце, с по петдесет глави във всяко стадо. Те няма да се размножават, нито ще намаляват, и ще бъдат водени от богините Фентуса и Лампетия, деца на богът Слънце от Неера. След като тяхната майка ги е родила и накърмила, ги изпратила на Тринакианския остров, който се намирал много надалеч, за да живеят там и се грижат за стадата на баща си.

Въпреки че Одисей предопредил своите хора, те убили и изяли някои от говедата на Слънцео. Пазителите на острова, дъщерите на Хелиос, казали на баща си, а Хелиос се жалвал на Зевс, който унищожил кораба и убил всички хора освен Одисей.

В една гръцка рисунка върху ваза, Хелиос се появява, яздейки през морето в купата на триножника на Делфик, който се явява като слънцева връзка. Атенаос в литературното проучване Деипнософисте разкрива това че в часа на залеза, Хелиос се покатерва до велика златна купа, в която той преминава от Есперидес (нимфи) в най-отдалечения запад на страната на етиопите, с които той преминава тъмните часове. Докато Херакъл пътува до Еритея за да изкара конете на Герион, той прекосява Либерийската пустиния, докато е бил толкова възпрепядстван от жегата, той стреля със стрела към Хелиос, слънцето. Почти веднага херакъл осъзнал грешката си и се извинил, в отговор също учтиво, Хелиос дал златната купа, която той използвал, за да преплува морето всяка нощ, от запад на изток, тъй като намерил действията на Херакъл за извънредно дръзки. Херакъл използвал тази златна купа за да открие Еритея.

Хелиос е баща на Аетес, Кирк и Пасифе. Неговите други деца са Фетуза („лъчезарен”) и Лампетия („сияещ”).

Изобразяване

Запазените изображения на Хелиос в изкуството са често сцени на бога заедно с неговите коне и колесницата му. Срещат се както музайки и вазови изображения от Древна Гърция, така и изображения на автори от края на 20-ти век. [[File:Ilion---metopa.jpg|thumb|250px| Хелиос с конете и колесницата си, Ephesos-Museum, Хофбург, Виена]


Вижте също