Икар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
'''Икар''' ({{lang-gr|Ἴκαρος}}, {{lang-la|Íkaros}}) е герой от [[Древногръцка митология|древногръцката митология]] син на [[Дедал]] известен с необичайната си смърт.
'''Икар''' ({{lang-gr|Ἴκαρος}}, {{lang-la|Íkaros}}) е герой от [[Древногръцка митология|древногръцката митология]] син на [[Дедал]] известен с необичайната си смърт.


За да избягат от остров [[Крит]] и цар [[Минос]], гениалният майстор Дедал изработил за себе си и сина си криле от пера, залепени с восък. Дедал предупредил Икар да не лети твърде високо, но той не го послушал издигнал се твърде близо до слънцето и горещината разтопила восъка. Икар паднал в морето и се удавил близо до остров [[Самос]]. Тази част на морето е наречена в негова чест [[Икарийско море]]. Мъртвото му тяло изхвърлено на брега, било погребано от [[Херакъл]] на малкия остров Долиха, също наречен Икария на името на Икар.С това Икар символизира вечният човешки дух който се стреми към полет и към развитие и прогрес не търпи оковите и ограниченията и се стреми към развитие изразено в полета на вечният тъсещ човешки дух.
За да избягат от остров [[Крит]] и цар [[Минос]], гениалният майстор Дедал изработил за себе си и сина си криле от пера, залепени с восък. Дедал предупредил Икар да не лети твърде високо, но той не го послушал издигнал се твърде близо до слънцето и горещината разтопила восъка. Икар паднал в морето и се удавил близо до остров [[Самос]]. Тази част на морето е наречена в негова чест [[Икарийско море]]. Мъртвото му тяло изхвърлено на брега, било погребано от [[Херакъл]] на малкия остров Долиха, също наречен Икария на името на Икар.С това Икар символизира вечният човешки дух ,който се стреми към полет и към развитие и прогрес, не търпи оковите и ограниченията и се стреми към развитие, изразено в полета на вечният тъсещ човешки дух.


[[Категория:Други хора от древногръцката митология]]
[[Категория:Други хора от древногръцката митология]]

Версия от 13:32, 7 март 2011

Икар (Шаблон:Lang-gr, Шаблон:Lang-la) е герой от древногръцката митология син на Дедал известен с необичайната си смърт.

За да избягат от остров Крит и цар Минос, гениалният майстор Дедал изработил за себе си и сина си криле от пера, залепени с восък. Дедал предупредил Икар да не лети твърде високо, но той не го послушал издигнал се твърде близо до слънцето и горещината разтопила восъка. Икар паднал в морето и се удавил близо до остров Самос. Тази част на морето е наречена в негова чест Икарийско море. Мъртвото му тяло изхвърлено на брега, било погребано от Херакъл на малкия остров Долиха, също наречен Икария на името на Икар.С това Икар символизира вечният човешки дух ,който се стреми към полет и към развитие и прогрес, не търпи оковите и ограниченията и се стреми към развитие, изразено в полета на вечният тъсещ човешки дух.