Гуарача: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Abrex (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Abrex (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Гуара̀ча'''(исп.Guaracha)кубинска жива солистична песен с хоров рефрен.Има до няккъде сатиристичен характер , но без да изостря това до критика или [[пародия]].Произлиза от испанската [[тонадиля]],която в [[Куба]] през 18 век се развива в самостоятелен жанр.През 19 век гуарачата служи за разнообразие на [[антракт]]ите между действията в театрално-драматична постановка, като понякога е придружана с танци. В началото на 20 век започва да се оформя като танцова забавна песен.
'''Гуара̀ча'''(исп.Guaracha)кубинска жива солистична песен с [[хор]]ов рефрен.Има до няккъде сатиристичен характер , но без да изостря това до критика или [[пародия]].Произлиза от испанската [[тонадиля]],която в [[Куба]] през 18 век се развива в самостоятелен жанр.През 19 век гуарачата служи за разнообразие на [[антракт]]ите между действията в театрално-драматична постановка, като понякога е придружана с танци. В началото на 20 век започва да се оформя като танцова забавна песен.
== Източници ==
== Източници ==
Музикален терминологичен речник. Наука и изкуство 1969. стр.75
Музикален терминологичен речник. Наука и изкуство 1969. стр.75

Версия от 21:24, 14 март 2011

Гуара̀ча(исп.Guaracha)кубинска жива солистична песен с хоров рефрен.Има до няккъде сатиристичен характер , но без да изостря това до критика или пародия.Произлиза от испанската тонадиля,която в Куба през 18 век се развива в самостоятелен жанр.През 19 век гуарачата служи за разнообразие на антрактите между действията в театрално-драматична постановка, като понякога е придружана с танци. В началото на 20 век започва да се оформя като танцова забавна песен.

Източници

Музикален терминологичен речник. Наука и изкуство 1969. стр.75