Цифрова телевизия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
AlexStanev (беседа | приноси)
м ITVPartner->TotalTV, синтаксис
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Цифровата телевизия''' (или дигитална телевизия) е технология за приемане и предаване на движещ се образ и звук на разстояние ([[телевизия]]) с използване на [[цифров сигнал]], за разлика от аналоговата телевизия, която се излъчва чрез [[аналогов сигнал]]. Този тип телевизия позволява излъчването на повече телевизионни програми в определена честотна лента, а също и предоставя допълнителни услуги като [[субтитри]], разписание на телевизионна програма([[EPG]]), допълнителни аудио-канали, програми по заявка и платени канали.
'''Цифровата телевизия''' (или дигитална телевизия) е технология за приемане и предаване на движещ се [[образ (информация)|образ]] и [[звук]] на разстояние ([[телевизия]]) с използване на [[цифров сигнал]], за разлика от аналоговата телевизия, която се излъчва чрез [[аналогов сигнал]]. Този тип телевизия позволява излъчването на повече телевизионни програми в определена честотна лента, а също и предоставя допълнителни услуги като [[субтитри]], разписание на телевизионна програма([[EPG]]), допълнителни аудио-канали, програми по заявка и платени канали.


Съвременните [[телевизор]]и се произвеждат с вградени устройства за цифрова телевизия, но за приема с обикновен телевизор е необходим цифров [[декодер]].
Съвременните [[телевизор]]и се произвеждат с вградени устройства за цифрова телевизия, но за приема с обикновен телевизор е необходим цифров [[декодер]].

Версия от 15:47, 22 март 2011

Цифровата телевизия (или дигитална телевизия) е технология за приемане и предаване на движещ се образ и звук на разстояние (телевизия) с използване на цифров сигнал, за разлика от аналоговата телевизия, която се излъчва чрез аналогов сигнал. Този тип телевизия позволява излъчването на повече телевизионни програми в определена честотна лента, а също и предоставя допълнителни услуги като субтитри, разписание на телевизионна програма(EPG), допълнителни аудио-канали, програми по заявка и платени канали.

Съвременните телевизори се произвеждат с вградени устройства за цифрова телевизия, но за приема с обикновен телевизор е необходим цифров декодер.

Формати и стандарти

Цифровата телевизия поддържа различни типове стандарти и формати на картината. Излъчването може да се осъществява както в традиционните за аналоговата телевизия стандарти PAL, SECAM, NTSC, така и в High-definition (HDTV) формат - телевизия с висока разделителна способност. При HDTV предимно се използва формат на картината 16:9, за разлика от традиционния 4:3.

Според начина на разпространение на сигнала, цифровата телевизия, също като аналоговата, може да бъде ефирна наземна (приемане с обикновена антена), кабелна и сателитна телевизия. Повечето страни в Европа, Азия и Африка са приели стандарта Digital Video Broadcasting (DVB) за разпространение на цифрова телевизия, който се подразделя на:

Цифрова телевизия в България

В България двата най-големи оператора на кабелна телевизия - Близу и Нет1, както и някои регионални оператори вече предлагат пакети с цифрови телевизионни програми. Българските компании, предлагащи индивидуални системи за приемане на телевизионни програми - Булсатком и TotalTV излъчват изцяло цифров телевизионен сигнал. Някои от гореизброените оператори предлагат и програми с HDTV качество.

Ефирна цифрова телевизия се излъчва експериментално в София от 2004 г. от компанията БТК. През 2009 и 2010 г. лиценз за излъчване на ефирна цифрова телевизия получават компаниите Тауърком и Хану Про[1]. Към февруари 2011 г. пакетът програми включва БНТ 1, bTV и TV7[2].

Преходът от аналогова към цифрова ефирна телевизия (цифровизация) в България, както и в другите страни от Европейския съюз, трябва да бъде осъществен до 31 декември 2012 г. С решение 835 от 22 Ноември 2010 г.[3] на Министерски съвет се създава работна група за въвеждането на цифрово наземно телевизионно радиоразпръскване (DVB-T), на която е възложено да изготви план за прехода с крайна дата не по-късно от 1 Януари 2015 г.

Бележки

Вижте още

Външни препратки