Свръхестествено (сериал): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Cyrlat: 1 repl;
м r2.7.1) (Робот Добавяне: vi:Supernatural (phim truyền hình)
Ред 167: Ред 167:
[[tr:Supernatural]]
[[tr:Supernatural]]
[[uk:Надприродне (телесеріал)]]
[[uk:Надприродне (телесеріал)]]
[[vi:Supernatural (phim truyền hình)]]
[[zh:邪恶力量]]
[[zh:邪恶力量]]

Версия от 18:41, 28 март 2011

Тази статия е за сериала. За термина вижте Свръхестественост.

Свръхестествено
Supernatural
ЖанрДрама / Ужаси / Паранормално / Трилър
Създател(и)Ерик Крипке
АктьориДжаред Падалеки
Дженсън Екълс
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони6
Епизоди104 (Списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителни продуцентиЕрик Крипки
МакДжи
Робърт Сингър
Ким Манърс
Времетраене38-45 минути
Разпространение
ТВ каналThe WB (2005 - 2006)
The CW (2006 - досега)
Картина1080i (HDTV)
Излъчване13 септември 2005 г. -
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Свръхестествено в Общомедия

„Свръхестествено“ (Шаблон:Lang-en) е американски драматичен сериал, свързан с паранормалното. Сериалът, който е сниман във Ванкувър, Канада, дебютира на 13 септември 2005 г. по WB и сега е част от The CW.

На 16 февруари 2010 г., The CW обявява, че ще поднови сериала за шести сезон.[1]

Предпоставка

Шоуто проследява братята Сам Уинчестър и Дийн Уинчестър, изиграни от Джаред Падалеки и Дженсън Екълс, които пътуват през Америка в черен Шевролет Импала от 1967 г., изследващи и борещи се срещу паранормални събития и други необясними явления, много от тях базиращи се на американски градски легенди и фолклор, както и класически свръхестествени същества като вампири, върколаци и духове.

Сезон 1

Сезон 1 започва с това как Дийн се появява на вратата на Сам твърдейки, че техният баща е отишъл на лов и не се е върнал. Дийн моли Сам за помощ. Сам е несъгласен, поради предишните проблеми с баща си. Накрая Сам се съгласява и те тръгват. Докато търсят баща си, приятелката на Сам е убита. Сам вярва, че е можел да я защити, ако е бил там, а не с брат си. Сам решава да не продължава да ходи на интервюто за училището за адвокати и иска да залови нещото, което е убило приятелката му. Показано е, че Сам е имал предчувствие за смъртта ѝ седмици преди да се случи, в пети епизод "Кървавата Мери".

Майката на Сам и Дийн е умряла по същия начин, когато Сам е бил бебе, карайки братята да вярват, че това което е убило майка им е убило и приятелката на Сам. Те решават да тръгнат след него, но в същото време да помагат на другите като се бият със свръхестественото. Те пътуват из цялата страна, но се борят да се доближат до демона или баща си и стигат до заключението, че нито един от тях не иска да бъде открит. По-късно те намират баща си, които им разкрива, че съществото е демон. Обаче в края на сезона, след като неуспяват да убият Демонът, тримата претърпяват катастрофа, оставяйки ги фатално ранени.

Сезон 2

Сам и Джон имат само леки наранявания, но Дийн умира и баща му дава Колтът и душата си на Демонът в замяна на живота на Дийн. В сезон 2 е ясно, че Демонът е имал по-голям план за Сам Уинчестър. През нощта, когато е умряла майка му Сам е инфектиран с демонска кръв, заради която Сам очевидно има психични дарове като възрастен. Той също така е направил това на други деца през нощта, която е шест месеца след раждането им. В първата част на края на сезона, Демонът събира всички специални деца в изоставен град, за да се бият докато остане само един. Сам е убит от едно от другите специални деца, но е възкресен от Дийн, който продава душата си. Азазел е убит, но не и докато плановете му не са изпълнени и врата към Ада ('Портата на дявола') се отваря, като освобождава много демони.

Сезон 3

В третия сезон, сюжета на шоуто се фокусира върху опитите на Сам да спаси Дийн от сделката му. По пътя си те срещат демон на име Руби, която е заинтересована в Сам и твърди, че е способна да помогне на Дийн. Също така, те срещат Бела Талбот, крадла, която продава окултни предмети и е постоянно трън в очите на братята. Братята накрая успяват да издирят демонът, който държи договора на Дийн, мощен демон на име Лилит, която иска Сам да умре. Обаче, Сам и Руби не успяват да спасят Дийн, който е убит и пратен в Ада.

Сезон 4

Четвъртия сезон започва с това как Дийн се събужда объркан и гроб. Оказва се, че той е спасен от ангел на име Кастиел по заповед на Господ. Сам е усъвършенствал способностите си, с помощта на Руби, по време на месеците, през които Дийн е бил мъртъв. Също така е показано, че Дийн е съживен, за да спре Лилит от счупването на 66-те окови, които ще освободят Луцифер. В края на сезона Сам убива Лилит, но нейното убийство е последната окова. Ангелите също така искат оковите да бъдат счупени, защото когато Дийн победи Луцифер, те ще постигнат рай на Земята. Оказва се, че Руби е манипулирала Сам още от първия път, когато са се срещнали и Дийн я убива за отмъщение. Луцифер е освобен, тъй като Сам е убил Лилит и е счупил последната окова.

Сезон 5

Има слух, че петият сезон е последен, поради твърденията на Ерик Крипки през годините, че е планирал шоуто да има пет сезона. Дженсън Екълс е споменал в интервю, че преди време чевтъртия сезон е бил планиран като последен, но поради високите рейтинги са решили да има и пети сезони. Въпреки това, Джаред и Дженсън имат договори за шести сезон, ако CW реши да продължи шоуто за още един сезон. Сезонът се фокусира върху Луцифер и знаците за идващия Апокалипсис.[2] От CW са обявили, че премиерата на петия сезон ще е на 10 септември. [3]

Епизоди

Шаблон:Главна

Сезон Еп # Първи Последен
Сезон 1 22 13 септември, 2005 4 май, 2006
Сезон 2 22 28 септември, 2006 17 май, 2007
Сезон 3 16 4 октомври, 2007 15 май, 2008
Сезон 4 22 18 септември, 2008 14 май, 2009
Сезон 5 22 10 септември, 2009 13 май, 2010
Сезон 6 22 24 септември, 2010 2011

Често появяващи се елементи

Докато местата и историите се променят близо на седмица има няколко неща, които се появяват често.

Колтът

Колтът и 13 оригинални патрона, са направени от Самюел Колт за ловец на паранормални неща през 1835. Според легендата, каквото е застреляно с него ще умре, включително същества обикновено имунизирани от каквито и да е оръжия. В края на втория сезон, последния куршум е използван за убиването на Азазел и оръжието е сметнато за безполезно. Обаче Руби по-късно помага на Боби за поправянето на оръжието, за да може да използава повече патрони. Към края на третия сезон Краули, дясната ръка на Лилит, получава Колтът и го скрива. По-късно той го дава на братята, за да убият Луцифер. В епизода "Надежда всяка оставете" Луцифер ракрива на братята, че само пет същества на този свят не могат да бъдат убити от Колтът и той е едно от тях.

Импалата

Запазената марка на Дийн е черен Шевролет Импала от 1967, който му е даден от баща му. Носи номер от Седжуик Каунти, Канзас (макар, че техния роден град Лоурънс, Канзас е в Дъглас Каунти). Номерът KAZ 2Y5, отнасящ се за Канзас, родния щат на сем. Уинчестър и 2005, годината в която започва шоуто. В епизод 2.20 "Реалност и невъзможни мечти", номерът на колата е сменен с номер от Охайо (CNK 80Q3), за да помогне на братята да се скрият от ФБР.

Колата е част от шоуто, още от началото на тийзъра на пилотния епизод, който показва Джон Уинчестър държейки неговите 2 сина, докато седи на колата и гледа как къщата му гори. Колата е най-ценното притежание на Дийн и той я пази с почти същата жестокост, с която пази семейството си. Въпреки това той атакува задницата на колата с железен лост след като говори със Сам в епизода "Всички обичат клоуна" поради напрежението от тайната на умрелия му баща за Сам. В пилотния епизод, е показано, че багажника съдъдържа всякакви оръжия за борба със свръхестественото.

Ножът на Руби

Функциите на Ножът са същите като на Револверът, както е способен да убива демони. Руби никога не казва неговият произход или години, но е доста умела в неговото приложение и употреба.

В края на третия сезон, Сам и Дийн открадват Ножът от Руби, за да го използват в техния евентуален неуспешен опит да убият Лилит. Със смъртта на Дийн и изчезването на Руби, Сам е сегашният притежател на Ножът.

66-те окови

Повече от 600 мистични окови държат Луцифер, но за да бъде освободен е нужно да се разбият само 66 от тях. За да се счупи първата окова "праведен човек" трябва да пролее кръв в Ада. Демонът Лилит урежда Дийн Уинчестър да бъде пратен там. С неговото решение да измъчва душите той чупи първата окова, след което Лилит започва да разбива останалите. Тогава Бог изпраща ангел на име Кастиел да съживи Дийн, за да им помогне да я спрат. Въпреки, че само две окови са разбити - Събуждането на Свидетелите, което е извършено от Лилит и призоваването на демона Самхейн от вещица - по време на сериала, в епизода "Крис Ейнджъл е задник", който е четвъртият епизод за сезона, е казано, че са счупени 34 окови. В епизода "Възкресението на Луцифер" Сам убива Лилит и така чупи последната окова.

Проблемите със закона

Дийн и Сам не получават заплащане. Те изкарват пари и плащат за екипировката си чрез измами с кредитни карти (факт, който е споменат, но никога не е показван), играене на покер и други подобни неща. Освен това техните разследвания често ги поставят от грешната страна на закона, защото те изкопават гробове, представят се за лица на закона и извършват влизане с взлом. Обвинени са за убийство (и по-късно обир на банка), заради шейпшифтър Дийн става много издирван човек и братята често са преследвани от разни полицаи и най-вече ФБР агента Виктор Хендриксън. Заради всичко това братята често използват псевдоними, понякога копирани от хард-рок музиканти.

„Свръхестествено“ в България

В България сериалът се излъчва от 7 май 2008 г. по TV7, от понеделник до четвъртък от 20:00, като е дублиран на български. Първи сезон завърши на 20 юни. На 17 април 2009 г. започна втори сезон, всеки делник от 20:00. На 13 май се излъчиха два епизода. Сезонът завърши на 15 май. На 21 септември започна повторението на втория сезон в 23:40 от понеделник до петък. На 13 април 2010 г. втори сезон започна още веднъж, всеки делник от 20:00, а веднага след него на 14 май 2010 г. започнаха премиерите на трети със същото разписание и завършиха на 4 юни. На 5 декември започна четвърти сезон, всяка неделя от 15:15 по два епизода приключи на 27 февруари. Дублажът е на студио Александра Аудио. Ролите се озвучават от артистите Нина Гавазова и Златина Борисова в първи сезон, Адриана Андреева и Василка Сугарева от втори досега, Кристиян Фоков, Георги Стоянов в първи сезон и Христо Бонин от втори досега.

Източници

Вънщни препратки