Заратустра: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.5.1) (Робот Промяна: ko:자라수슈트라
м r2.7.1) (Робот Промяна: fr:Zoroastre
Ред 50: Ред 50:
[[fi:Zarathustra]]
[[fi:Zarathustra]]
[[fiu-vro:Zarathustra]]
[[fiu-vro:Zarathustra]]
[[fr:Zoroastre (prophète)]]
[[fr:Zoroastre]]
[[ga:Sorastar]]
[[ga:Sorastar]]
[[gan:左羅阿斯特]]
[[gan:左羅阿斯特]]

Версия от 04:02, 30 март 2011

Зороастър
ирански религиозен реформатор

Роден
?
Починал
?

РелигияЗороастризъм
Зороастър в Общомедия

Зороастър е ирански религиозен реформатор, основоположник на зороастризма, националната религия на Персия от времето на Ахеменидите до края на Сасанидската епоха. Името Ζωροάστρης е гръцка транслитерация на авестийското Заратустра.

За Зороастър (Заратустра) се приема, че е автентична историческа личност, но периодът, в която е живял остава неясен. Поради разминаването между историческата фактура и езотеричната традиция, някои учени (историци и теолози) предполагат различни хронологични варианти за живота му в твърде широкия период между 18 и 6 век пр.н.е. Група учени се опитват да конкретизират Зороастър като поставят неговия живот около 1200 г. пр.н.е. Но според посоченото в летописите на т.н. пехлавийската хроника, отразяваща писмено късната зороастрийска традиция, той се появил в двора на своя покровител Вищасп (представител на късната династия Кеаниди) на 42 годишна възраст и е живял 77години. Тази поява се определя като 258 години преди победата на Александър Велики над Дарий ІІІ (330 г. пр.Хр.). Проследяването на посочените стойности води към началната година 588 пр.Хр. т.е, в която Зороастър е започнал своята дейност във владетелския двор. Такава ориентация позволява да се изгради предположението, че исторически пророкът е живял някъде между средата на VІІ и средата на VІ в.пр.Хр. 630-553 г.пр.Хр. Допълнителното объркване става поради факта, че в духовната практика името Заратустра (в други варианти Назаратус) е било използвано и от по-късни духовни водачи, които са се идентифицирали с първичния Заратустра. Пак според много по-късната традиция се счита, че пророкът е починал (загинал) в град Балх, макар да има много исторически резерви и археологически неизвестни около това предположение. Най-старият археологически пласт в града е установен като VІІ в.пр.Хр., което прави връзката Балх-Зороастър преди този период невъзможна. Зороастър е бил неразбран и изгонен от своите родственици, т.е. във владението на кави Вищасп той е гост. Епичните материали разказват, че враговете на това владение, родствените сакски народи, наричани "турите с бързите коне", достигнали до божествената хварна (предопределението за власт сред иранските народи), като го превзели. В тези събития се търси и смъртта на пророка.

Зороастър предприема реформа сред вярванията, които битували в древноиранския колектив. Той предлага ново разпределение на отговорностите сред древните божества върху една съвършено нова платформа. Зороастър поставя като централен въпросът за морала. Пророкът предлага моделът на Глобалния свят като сблъсък на две крайни величини, на два космични колоса. Основата на неговото учение е осъзнаването на борбата между силите на Доброто и Злото. В частен план то предполага изборът на човека. В Гатите (песнопения), които се приписват директно на Зороастър, се говори за Двата първични духа и за враждата им, извеждайки тяхното общо начало - Ахура Мазда. Едва в по-късната зороастрийска традиция при Ахеменидите тези два духа придобиват дуалистична идентификеция на два бога (Ормазд и Ариман), на светлина и мрак. Ето защо е неправилно да се свързва пряко Зороастър с онази дуалистичност, която се е развила по-късно в учението.  

Основно божество в тази традиция Ахура Мазда, което име се превежда като Великата аура и се отнася към Духа на Слънцето, който може да бъде съзерцаван зад интензивната светлина на Слънцето с духовното зрение на адепта зороастриец.

Чрез една от интерпретациите името му се превежда като Златна звезда, а според друга като: Онзи, който обичаше Светлината.

Съвременната концептуална рамка на Езотеричното християнство, твърде близка до гностичната гледна точка на ранното християнство, определя Заратустра, като един от основните духовни лидери подготвили проявата на Слънчевия логос - Христос, през посветения от Назарет - Исус.