Пара: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: so:Uumi
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{към пояснение}}
{{към пояснение}}


'''Пàрата''' е [[вещество]] в [[газ]]ообразно [[агрегатно състояние]] при температура по-ниска от съответната [[Критична точка (термодинамика)|критична точка]] на това вещество.
'''Пàрата''' е [[вещество]] в [[газ]]ообразно [[агрегатно състояние]], най-често [[вода]]. Чистата водна пара представлява прозрачен газ, който при стандартно атмосферно налягане заема 1600 пъти по-голям обем от същото количество течна вода. В разговорния език „пара“ често се нарича и водата, която кондензира във въздуха и е видима във вид на [[мъгла]], [[облак|облаци]] и други.най-честите източници на водни пари са водните басейни и преди всичко моретата и океаните.В областта над екватора е изчислено,че от океанската повърхност годишно се изпарява воден слой с височина около 3 метра.


Чистата [[водна пара]] представлява прозрачен газ, който при стандартно [[атмосферно налягане]] заема 1600 пъти по-голям обем от същото количество течна вода. Най-честите източници на водни пари са водните басейни и преди всичко [[море]]тата и [[океан]]ите. В областта над [[екватор]]а е изчислено, че от океанската повърхност годишно се изпарява воден слой с височина около 3 метра.
[[Категория:Вода]]

{{мъниче}}
В разговорния език „пара“ често се нарича и [[вода]]та, която кондензира във [[въздух]]а и е видима във вид на [[мъгла]], [[облак|облаци]] и други.

== Вижте също ==
{{commonscat|Descriptive geometry}}
* [[Изпарение]]
* [[Водна пара]]
* [[Инверсионни следи]]
* [[Фаза]]
* [[Закон на Хенри]]
* [[Закон на Раул]]

{{химия-мъниче}}

[[Категория:Физикохимия]]


[[af:Stoom]]
[[af:Stoom]]

Версия от 14:45, 30 март 2011

Вижте пояснителната страница за други значения на Пара.

Пàрата е вещество в газообразно агрегатно състояние при температура по-ниска от съответната критична точка на това вещество.

Чистата водна пара представлява прозрачен газ, който при стандартно атмосферно налягане заема 1600 пъти по-голям обем от същото количество течна вода. Най-честите източници на водни пари са водните басейни и преди всичко моретата и океаните. В областта над екватора е изчислено, че от океанската повърхност годишно се изпарява воден слой с височина около 3 метра.

В разговорния език „пара“ често се нарича и водата, която кондензира във въздуха и е видима във вид на мъгла, облаци и други.

Вижте също

Шаблон:Химия-мъниче