Чатъм (архипелаг): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 8: Ред 8:


==История==
==История==
Островите са населени около 14-15 век от полинезийски племена, от които по-късно се формира народа [[мориори]]. Първите европейци стъпват на острова през [[1791]], когато корабът Чатъм (впоследствие дал и името на архипелага) акостира тук, като част от експедицията на [[Джордж Ванкувър]]. Капитанът на кораба [[Уилям Робърт Броутън]], дава името на островите и ги обявява за британско владение.



[[Категория:Архипелази]]
[[Категория:Архипелази]]
[[Категория:Острови на Нова Зеландия]]
[[Категория:География на Нова Зеландия]]
[[Категория:География на Нова Зеландия]]



Версия от 19:43, 2 април 2011

Разположението на Чатъм

Чатъм е архипелаг, който влиза в състава на Нова Зеландия. Намира се на около 800 км източно от Южния остров на Нова Зеландия.

Официално е част от Нова Зеландия от 1832.

География

Състои се от десет острова, разпръснати в радиус от 40 км. Основният остров Чатъм има площ от 899 кв.км и е най-населен от целия архипелаг със 750 постоянни жители.

История

Островите са населени около 14-15 век от полинезийски племена, от които по-късно се формира народа мориори. Първите европейци стъпват на острова през 1791, когато корабът Чатъм (впоследствие дал и името на архипелага) акостира тук, като част от експедицията на Джордж Ванкувър. Капитанът на кораба Уилям Робърт Броутън, дава името на островите и ги обявява за британско владение.