Ла Пампа: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: fi:La Pampan maakunta
м r2.7.1) (Робот Промяна: mk:Ла Пампа (покраина)
Ред 34: Ред 34:
[[lmo:La Pampa]]
[[lmo:La Pampa]]
[[lt:La Pampos provincija]]
[[lt:La Pampos provincija]]
[[mk:Ла Пампа (провинција)]]
[[mk:Ла Пампа (покраина)]]
[[ms:Wilayah La Pampa]]
[[ms:Wilayah La Pampa]]
[[nl:La Pampa (provincie)]]
[[nl:La Pampa (provincie)]]

Версия от 09:58, 21 април 2011

Разположение на провинция Ла Пампа в Аржентина.

Ла Па̀мпа (на испански: La Pampa) е една от 23-те провинции на Аржентина. Намира се в централната част на страната. Провинция Ла Пампа е с население от 299 294 жители (2001 г.) и обща площ от 143 440 км². Столица на провинцията е град Санта Роса.

Пампата е разположена между 30 и 40 градуса южна ширина. Обхващат земите между Андите и Атлантическия океан. Пампата- това е обширна низина и хълмиста област, покрита с плодородни черноземни почви и тревна растителност. Климатът е субтропичен. Рзличното количество на валежите в западните и в източните части на зоната е причина за обособяването на суха и влажна пампа. На изток валежите са обилни ( до 1600 мм) и обуславят пълноводието на реките, гъстата и висока тревна растителност. На запад постепенно намаляват, в подножието на Андите са оскъдни ( до 300 мм годишно). Затова Пампата се разрежда, обеднява на растителни видове, на места е полупостинна ( сухоустойчиви храсти) и говедо зебу.

Пампата е по-гъсто населена. Голяма част от тревните пространства са унищожени, земите се обработват. Отглеждат се главно пшеница и царевица. По пазените пасища пасат многобройни стада от добитък, най-вече говеда и овце.