Странджа: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Evgord (беседа | приноси)
Kreinero (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 8: Ред 8:
Странджа е разположена в източната част на историкогеографската област [[Тракия]] между [[Бургаска низина|Бургаската низина]], [[Черно море]] и [[Източна Тракия|източнотракийската равнина]]. Общата площ на планината е около 10 000 квадратни километра.
Странджа е разположена в източната част на историкогеографската област [[Тракия]] между [[Бургаска низина|Бургаската низина]], [[Черно море]] и [[Източна Тракия|източнотракийската равнина]]. Общата площ на планината е около 10 000 квадратни километра.


Странджа има три добре очертани била - основното южно било в Турция, граничното било и ридът [[Босна (рид)|Босна]], разположен изцяло на българска територия. Южното било, разположено в посока северозапад-югоизток, е изцяло в турска територия и на него се намира най-високият връх на планината - [[Голяма Махиада]] или Махиада (Mahya Dağ, Махя даг), висок 1031 [[метър|метра]] в частта Карамустафа баир. Граничното било е оградено от долините на [[Резовска река]] и [[Велека]] и най-високата му точка е връх Голямо градище (710 метра). На североизток е разположен ридът Босна, с най-висок връх Папия (502 метра) с разклоненията [[Росен баир]] и [[Медни рид]]. Между граничното било и Босна в долината на Велека е разположена историкогеографската област [[Хасекия]].
Странджа има три добре очертани била - основното южно било в Турция, граничното Резовско било и ридът [[Босна (рид)|Босна]], разположен изцяло на българска територия. Южното било, разположено в посока северозапад-югоизток, е изцяло в турска територия и на него се намира най-високият връх на планината - [[Голяма Махиада]] или Махиада (Mahya Dağ, Махя даг), висок 1031 [[метър|метра]] в частта Карамустафа баир. Граничното било е оградено от долините на [[Резовска река]] и [[Велека]] и най-високата му точка е връх Голямо градище (710 метра). На североизток е разположен ридът Босна, с най-висок връх Папия (502 метра) с разклоненията [[Росен баир]] и [[Медни рид]]. Между граничното било и Босна в долината на Велека е разположена историкогеографската област [[Хасекия]].


Странджа е изградена от стари (главно палеозойски) метаморфити и гранитоиди и от метаморфозирани триаски и юрски седименти.
Странджа е изградена от стари (главно палеозойски) метаморфити и гранитоиди и от метаморфозирани триаски и юрски седименти.

Версия от 18:45, 27 април 2011

Вижте пояснителната страница за други значения на Странджа.

Поглед към Странджа от ЗМ Пирен
Край Звездец
Странджански дъб

Странджа (на турски: Yıldız Dağları или Istranca Dağları) е планина в България. През годините е наричана Тратонзос, Салмидесос, Монс Астикус, Хемимонт (в превод "Червена планина"), Парория[1].

Странджа е разположена в източната част на историкогеографската област Тракия между Бургаската низина, Черно море и източнотракийската равнина. Общата площ на планината е около 10 000 квадратни километра.

Странджа има три добре очертани била - основното южно било в Турция, граничното Резовско било и ридът Босна, разположен изцяло на българска територия. Южното било, разположено в посока северозапад-югоизток, е изцяло в турска територия и на него се намира най-високият връх на планината - Голяма Махиада или Махиада (Mahya Dağ, Махя даг), висок 1031 метра в частта Карамустафа баир. Граничното било е оградено от долините на Резовска река и Велека и най-високата му точка е връх Голямо градище (710 метра). На североизток е разположен ридът Босна, с най-висок връх Папия (502 метра) с разклоненията Росен баир и Медни рид. Между граничното било и Босна в долината на Велека е разположена историкогеографската област Хасекия.

Странджа е изградена от стари (главно палеозойски) метаморфити и гранитоиди и от метаморфозирани триаски и юрски седименти. От нея извират реките Велека, Резовска, Ропотамо, Дяволска река, Факийска река, Оряшка река и Изворска река. В южната част на планината климатът е със средиземноморско влияние.

Преобладаващите почви са жълтоземните. В Странджа се срещат уникални растителни видове като Странджанската зеленика. Горите са от южноевксински тип, формирани от източен горун, източен бук и благун с подлес от лавровидни храсти (странджанска зеленика и други) и субевксински гори от благун, цер и източен горун. Флората на планината е от 1 665 вида, като има десетки реликтни и ендемични растения. Фауната на Странджа има 99 ендемични вида безгръбначни животни, а гръбначната ѝ фауна е най-богатата в българска защитена територия - 263 вида. В планината има находища на медни, медно-полиметални и златни руди.

Странджа е най-слабо населената област в България - едва 10 души на квадратен километър.

Природен парк „Странджа“

На територията на планината се намира Природен парк „Странджа“ (обявен за парк през 1995 година с 116 136,2 хектара той е най-голямата защитена територия в България). Към защитените територии спадат и резерватите „Силкосия“, „Узунбуджак“, „Витаново“ „Средока“ и „Тисовица“.

Външни препратки

"АСТЕЯ" - така са я нарекли древните византийци, което значи "Родена от усмивка", а по късно гордото тракийско племе асти са я кръстили на свое име - "АСТИКА".

  1. Притегателна сила през вековете - страница на официалния сайт на Малко Търново