Дорийци: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.6.4) (Робот Добавяне: az:Dorilər
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ko:도리아 인
Ред 30: Ред 30:
[[ja:ドーリア人]]
[[ja:ドーリア人]]
[[ka:დორიელები]]
[[ka:დორიელები]]
[[ko:도리아 인]]
[[nl:Doriërs]]
[[nl:Doriërs]]
[[nn:Dorarar]]
[[nn:Dorarar]]

Версия от 02:05, 1 май 2011

Дорийци е древногръцко племенно име. Според митовете, дорийците нахлуват в Елада от север, стигат до полуостров Пелопонес и покоряват местното население. В резултат на нашествието им, местното ахейско население се изселва по западното крайбрежие на Мала Азия.

Съществува диалект в гръцкия език, който носи името "дорийски", заедно с еолийски и йонийски. Със същото име се означава и стил в изкуството и културата, характерен за Южна Гърция и нейните колонии. Според някои изследователи, това не е реално употребявано наречие в разговорния език, а литературен стил, характерен за епическата поезия.

Съществува остаряла хипотеза в науката, според която Дорийското нашествие се датира около 1200 г. пр. Хр. и дорийците донасят на Балканите уменията да се обработва желязото. Според тази хипотеза, именно дорийците са индоевропейското население, което е в основата на древногръцката култура, докато старото ахейско население не е индоевропейско. Тази хипотеза отдавна е оборена с разчитането на микенското писмо, линеар Б, което се оказва гръцко. Съвременната наука разглежда историята за дорийците-индоевропеизатори на Балканите като мит в науката[1] и интерпретира мита за дорийското нашествие като отглас от вътрешните миграции[2], случили се на Балканите във връзка със смяната на технологиите и преминаването от използване на бронз, към обработка на желязо.

Източници

  1. Bruce Lincoln, Theorizing Myth. Narrative, Ideology, and Scholarship. The University of Chicago Press, Chicago-London, 1999.
  2. Александър Фол, Древната култура на Югоизточна Европа, София, 1998.

Шаблон:Гръцка митология-мъниче