Генадий Скитник: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Mpb eu (беседа | приноси)
Нова страница: Йеромонах (дякон )'''Генадий Скитник''', светско име Иван Стоянов Караиванов (Ихтимански) - е бъл...
(Няма разлика)

Версия от 16:33, 9 май 2011

Йеромонах (дякон )Генадий Скитник, светско име Иван Стоянов Караиванов (Ихтимански) - е български революционер възрожденец и духовник. Роден е в 1832г. вероятно в Ихтиман, починал около 1900г. в Атон. Ползвал е и псевдонима Риза ефенди от Ихтиман. Най-значителната си дейност развива в София и софийско.

Четник на Ильо войвода, участник в Първата българска легия на Георги Раковски. Приятел и съратник на Васил Левски в основаването на комитетите и революционната работа в Софийско, игумен на Драгалевския манастир "Св. Богородица Витошка", съосновател в 1870г. и член на Софийския Ревеволюционен Комитет, пренася и комитетската поща. Често криe Левски в манастира и прави там заседания на комитета. Наред с игуменството на Драгалевския надзирава и Шияковският манастир "Свети Архангел Михаил" при Костинброд където с Левски също основават в 1871г. революционен комитет и правят заседания в манастира.

След ареста на Васил Левски Генадий, минава в Сърбия, среща се с Панайот Хитов и планират изпращане на чети и бунт в България. По-късно се оттеглия в манастир в Света гора на Атон.

В столичния квартал Драглевци е наречена улица на негово име - ул. "Отец Генадий".