ZIP код: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 27: Ред 27:
[[it:Zip Code]]
[[it:Zip Code]]
[[ja:ZIP (郵便番号)]]
[[ja:ZIP (郵便番号)]]

[[зип код]]

Версия от 05:29, 24 март 2006

ЗИП кодът (на английски: ZIP code) е наименованието за пощенски код, което се използва в САЩ и Филипините. Изразът идва от акронима Zone Improvement Plan code на английски или в превод План за подобрение на зоните. ЗИП се изписва винаги с главни букви. Основният ЗИП код е петцифрен, например 12345. Разширеният ЗИП код във формат ХХХХХ-ХХХХ се състои от девет цифри (основният ЗИП код, тире, плюс останалите четири), като последните четири позволяват пратките да бъдат упътени по-точно до получателя. В САЩ не е задължително изпращача да използва целият деветцифрен код, повечето физически лица дори не го знаят и го използват рядко. Използва се най-вече петцифреният основен код. Деветцифреният разширен код повече се използва от организации, компании и федерелни органи и е често компютърно генериран на етикета на писмото или пратката. За разлика от американските ЗИП кодове, тези във Филипините са само четирицифрени числа, без разширения, например 1234.

В допълнение към ЗИП кодовете в САЩ се използват и пощенски съкращения (наричани също пощенски кодове) за имената на щатите. Например за Калифорния е CA от California. Вижте пълният Списък с пощенските кодове на щатите в САЩ.

Файл:Karta na Shtatite po shtati.png
Карта на щатите с имена на щатите и съответното пощенско съкращение за всеки щат.

Примерен адрес на Фондация Уикимедия, където FL e пощенското съкращение на щата Флорида, а 33701 е основният петцифрен код:

Wikimedia Foundation Inc. 200 2nd Ave. South #358 St. Petersburg, FL 33701

Вижте също