Миля: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ebrambot (беседа | приноси)
м r2.5.2) (Робот Добавяне: fa:مایل
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: sr:Миља, no:Mil
Ред 53: Ред 53:
[[nl:Mijl]]
[[nl:Mijl]]
[[nn:Mile]]
[[nn:Mile]]
[[no:Mil]]
[[pl:Mila]]
[[pl:Mila]]
[[pnb:میل]]
[[pnb:میل]]
Ред 62: Ред 63:
[[sk:Míľa]]
[[sk:Míľa]]
[[sl:Milja]]
[[sl:Milja]]
[[sr:Миља]]
[[stq:Miele]]
[[stq:Miele]]
[[sv:Mil]]
[[sv:Mil]]

Версия от 15:57, 11 май 2011

Единицата миля е мярка за измерване на разстояние, една от единиците на имперската система. Обикновено се смята, че думата е дошла от латинската фраза mille passus, която означава „хиляда (двойни) стъпки” и се свързва с изминатото от римски войник разстояние, когато левият му крак хиляда пъти е докоснал земята при ходене .

В САЩ и Обединеното кралство под „миля“ най-често се разбира т. нар. сухопътна миля, наричана още „международна“ или „статутна“ миля (съгласно БДС ISO 31-1), равна точно на 5 280 фута (1 609,344 m).

Бреговата и геодезична служба на САЩ използва т. нар. „земемерска миля“ (англ. survey mile), която е равна точно на 5 280 „земемерски фута“ или на 1 609,347 m.

Когато се измерват разстояния при морски и въздушни пътувания, понякога се използва морска миля (англ. nautical mile). Това е разстоянието, което съответства на една минута географска дължина (1/60-та част от 1 географски градус) от дъгата на земния екватор. Тази миля е дълга 1 852 m (около 6 076 фута).

За удобство в САЩ преобразуването на мили в километри се изчислява приблизително, като разстоянието в мили или скоростта в мили/час се умножават по 1,6 (напр. 50 мили х 1,6 = 80 km).


Вижте също