Модел на живот: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: sh:Životni stil
Fergie91 (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Модел на живот''', '''начин на живот''', а понякога и като [[англицизъм|англицизма]] ''лайфстайл'' е характерна съвкупност от поведения, която е значима едновременно за другите и за себе си в даден период и място, включително това са социалните отношения, консумацията, забавленията и стилът на обличане. Поведенията и практиките в определен модел или лайфстайл са смесица от навици, конвенционални подходи на "правене на нещата" и рационални действия.
'''Модел на живот''', '''начин на живот''', а понякога и като [[англицизъм|англицизма]] ''лайфстайл'' е характерна съвкупност от поведения, която е значима едновременно за другите и за себе си в даден период и място, включително това са социалните отношения, консумацията, забавленията и стилът на обличане. Поведенията и практиките в определен модел или лайфстайл са смесица от навици, конвенционални подходи на "правене на нещата" и рационални действия. Начинът на живот също рефлектира и на поведението, ценностите и светогледа на дадения индивид. Следователно е средство за създаване на същност и на културни символи, които се отразяват на човешката идентичност. Стилът на живот е набор от съзнателен или несъзнателен избор между едно или друго поведение.Все пак не всички аспекти на стила на живот са доброволно избрани. Социалната обстановка може да не остави избор на индивида за различен стил на живот, от този който го обгражда.
Стилът на живот е набор от съзнателен или несъзнателен избор между едно или друго поведение.

„Стилът на живот” се появява за пръв път през 1939 година. Алвин Тофлър пръв предвижда това, като казва, че стилове на живот ще възникнат в резултат на нарастването на различията е пост-индустриалното общество.



{{превод от2|en|Lifestyle (sociology)|380505352}}
{{превод от2|en|Lifestyle (sociology)|380505352}}

Версия от 17:23, 22 май 2011

Модел на живот, начин на живот, а понякога и като англицизма лайфстайл е характерна съвкупност от поведения, която е значима едновременно за другите и за себе си в даден период и място, включително това са социалните отношения, консумацията, забавленията и стилът на обличане. Поведенията и практиките в определен модел или лайфстайл са смесица от навици, конвенционални подходи на "правене на нещата" и рационални действия. Начинът на живот също рефлектира и на поведението, ценностите и светогледа на дадения индивид. Следователно е средство за създаване на същност и на културни символи, които се отразяват на човешката идентичност. Стилът на живот е набор от съзнателен или несъзнателен избор между едно или друго поведение.Все пак не всички аспекти на стила на живот са доброволно избрани. Социалната обстановка може да не остави избор на индивида за различен стил на живот, от този който го обгражда. Стилът на живот е набор от съзнателен или несъзнателен избор между едно или друго поведение.

„Стилът на живот” се появява за пръв път през 1939 година. Алвин Тофлър пръв предвижда това, като казва, че стилове на живот ще възникнат в резултат на нарастването на различията е пост-индустриалното общество.


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Lifestyle (sociology) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Виж още