Йератическа писменост: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м robot Adding: es
Редакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
'''Йератическата писменост''' (''„Свещена писменост“'' от гръцкото ''хиератикос'', жречески, свещен) се нарича опростената писменост, произлязла от [[Йероглиф|йероглифите]].
'''Йератическата писменост''' (''„Свещена писменост“'' от гръцкото ''хиератикос'', жречески, свещен) се нарича опростената писменост, произлязла от [[Йероглиф|йероглифите]].


Йератическата писменост е втората степен на опростяване на йероглифите. Първият етап е използването на [[Линеен йероглиф|линейни йероглифи]], които са опростени варианти на йероглифите, но които запазват техните описателни стойности. Йератическите знаци не представляват предметите, които описват, а само знаци, наподобяващи буквите в азбуката.
Йератическата писменост е втората степен на опростяване на йероглифите. Първият етап е използването на [[Линеен йероглиф|линейни йероглифи]], които са опростени варианти на йероглифите, но които запазват техните описателни стойности. Йератическите знаци не представляват предметите, които описват, а само знаци, наподобяващи азбучните и представляват силно схематизирани йероглифи. За разлика от йероглификата, която се използва най-вече при изписването на храмове и гробници, върхи папирус, кожа, дърво, керамика и други подобни материали египтяните са писали единствено в йератика.


== Разни ==
== Разни ==

Версия от 00:34, 31 март 2006

Йератическата писменост („Свещена писменост“ от гръцкото хиератикос, жречески, свещен) се нарича опростената писменост, произлязла от йероглифите.

Йератическата писменост е втората степен на опростяване на йероглифите. Първият етап е използването на линейни йероглифи, които са опростени варианти на йероглифите, но които запазват техните описателни стойности. Йератическите знаци не представляват предметите, които описват, а само знаци, наподобяващи азбучните и представляват силно схематизирани йероглифи. За разлика от йероглификата, която се използва най-вече при изписването на храмове и гробници, върхи папирус, кожа, дърво, керамика и други подобни материали египтяните са писали единствено в йератика.

Разни

Вижте също: