Сакар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Промяна: cu:Сакаръ
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: cu:Сакаръ · гора
Ред 25: Ред 25:
{{Мъниче България}}
{{Мъниче България}}


[[cu:Сакаръ]]
[[cu:Сакаръ · гора]]
[[de:Sakar]]
[[de:Sakar]]
[[en:Sakar Mountain]]
[[en:Sakar Mountain]]

Версия от 03:13, 6 юни 2011

Лятно утро в Сакар

Сакар е куполообразна гранична планина в Югоизточна България между реките Марица, Тунджа, Соколица и Сазлийка. Пейзажът се състои повече от хълмисти поляни и разпръснати села по граничната бразда, където по протежението и се извисяват военни вишки.

Описание

Най-високата му точка е връх Вишеград (856 m), а най-ниската - водоотлива на Токлу дере - 45 m. През Сакар минава шосето Тополовград - Свиленград. Обитавана е от древността. Тя е един от най-богатите райони в България на много грабливи птици, които са на изчезване. Това прави планината важно място за екологията и защитата на българската флора и фауна.

Легендите говорят, че за известно време тук се е подвизавал Индже Войвода - легендарен кърджалийски главатар, който обръща гръб на бандитстването и се превръща в един от най-известните хайдушки предводители в България.

Най-голямото селище на територията на Сакар е Тополовград. В района на планината най-големи традиции има в областта на ловния и риболовния туризъм. Из местностите около Тополовград има много ловни хижи с опитни водачи, които могат да ви препоръчат различни маршрути за лов на дивеч.

Културни забележителности

Най-голямата забележителност в района на Сакар е Устремският манастир „Св. Троица“, известен още с имената Вакъвски и Хайдушки. Манастирът е паметник на културата.

Селскостопански особености

В региона на Сакар се намира изключително подходящия "тероар" за отглеждане на лозя. Това е микрорайон,от който се правят най - реномираните нови български червени вина от сортовете : Мерло,Каберне Совиньон и Сира, получили признание от световноизвестни дегустатори.

Шаблон:Мъниче България