Козимо де Медичи: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: sh:Cosimo de' Medici
м r2.6.3) (Робот Добавяне: hr:Cosimo de' Medici
Ред 45: Ред 45:
[[fr:Cosme de Médicis]]
[[fr:Cosme de Médicis]]
[[he:קוזימו דה מדיצ'י]]
[[he:קוזימו דה מדיצ'י]]
[[hr:Cosimo de' Medici]]
[[hu:Cosimo de' Medici]]
[[hu:Cosimo de' Medici]]
[[it:Cosimo de' Medici]]
[[it:Cosimo de' Medici]]

Версия от 21:43, 9 юни 2011

Козимо Медичи
Cosimo di Giovanni de' Medici
основател на династията Медичи

Роден
Починал
ПогребанБазилика Сан Лоренцо, Флоренция, Италия
Семейство
РодМедичи[1]
БащаДжовани ди Бичи
МайкаПикарда Буери
Братя/сестриЛоренцо ди Джовани де Медичи
СъпругаКонтесина де Барди (1414)
ДецаПиеро ди Козимо де Медичи
Джовани ди Козимо де Медичи
Карло ди Козимо де Медичи
Подпис
Козимо Медичи в Общомедия

Козимо ди Джовани Медичи (итал. Cosimo di Giovanni de' Medici) (27 септември, 1389; 1 август, 1464, е първият от династията Медичи, владетели на Флоренция през по-голямата част от Ренесанса. Известен в като Козимо Старши или Козимо Pater Patriae.

Козимо наследява своето богатство и усет за бизнес от своя баща Джовани ди Бичи, които е банкер. Козимо почти незабелязано и без сътресения превръща флорентинската република в монархия. Той успява да създаде силна партия, която скоро изпаднала в стълкновение с аристкратическата партия на Албици. Първоначално Козимо претърпял поражение. През 1433 г. го арестували и само с помощта на подкупа той се отървал от смъртта, и бил изпратен в изгнание първо в Павия, а после и във Венеция. Още на следващата година обаче неговата партия победила и Козимо се завърнал във Флоренция, умело управлявайки Флорентинската република през остатъка от своя дълъг живот.

В политическата сфера Козимо работил да установи мир в Северна Италия, чрез създаване на баланс на силите между Флоренция, Венеция и Пелимо, и обезсилване на намесата на външните сили (специално Франция и Свещената Римска империя).

Козимо има славата на покровител на културата и изкуството. През 1439 г. Козимо Медичи изпраща свои агенти по света да намерят древни ръкописи и през 1444 той открива първата обществена библиотека Сан Марко. Това е революционна за времето си крачка, тъй като дотогава само църквата е разпространявала писменото знание. По негово нареждане се правят и много преводи. Козимо Медичи нарежда във Флорентинския университет да се преподава гръцки език, така той става първото място от 700 години, където се изучава гръцки. Той създава и академия за изучаване на платонизма и питагорейството. Той наема младия Микелоцо Микелоци да създаде изчистения и великолепен Дворец Медичи. Той е патрон на Фра Анджелико, Фра Филипо Липи, и Донатело, чиито прочути "Давид" и "Юдит и Олоферн" са поръчки на Медичите.

След смъртта си през 1464, Козимо е наследен от своя син Пиеро Козимо Медичи, баща на Лоренцо Медичи (Лоренцо Великолепни). Неговата гробница е в базилика Сан Лоренцо във Флоренция.


Вижте също

Източници

  • „Светата кръв и Свещенния граал“
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Cosimo de' Medici в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

  1. 500114962 // 1 ноември 2017 г. Посетен на 22 май 2021 г.