Евген Гуцало: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Grammar: 3;
Ред 1: Ред 1:
{{обработка|форматиране}}
{{обработка|форматиране}}


'''Евгений Гуцало''' ( 14 януари 1937 - 4 юли 1995) е украински писател и журналист. Гуцало е роден в Старии Живот, Виннинция област. Дипломирал се от Нитския педегогически институт през 1959г, а първото му произведение било публикувано през 1960г. През шейсетте години Гуцало е бил един от малкото хора, които открито се противопоставяли на комунистическия строй. По - късно, все пак, решил да е писател, вместо да му е забранено да публикува. Той написал повече от 25 книги с разкази и новели (част, от тях били за деца), трилогия романи, и три стихосбирки. Неговите произведения са известни със своите детайлни описания на природата, психологически портрети на героите и ползването на разговорен език. През 1985г. Гуцало получил наградта Шевеншеко. На български през 1982г. излезнала книгата му с повести и разкази "Предчувствие за радост". За Гуцало е известно, че е бил изцяло отдаден на литературата и не е обичал да шуми много около своята личност или своето творчество. През целия си живот дава само едно интервю.
'''Евгений Гуцало''' ( 14 януари 1937 - 4 юли 1995) е украински писател и журналист. Гуцало е роден в Старии Живот, Виннинция област. Дипломирал се от Нитския педегогически институт през 1959г, а първото му произведение било публикувано през 1960 г. През шейсетте години Гуцало е бил един от малкото хора, които открито се противопоставяли на комунистическия строй. По - късно, все пак, решил да е писател, вместо да му е забранено да публикува. Той написал повече от 25 книги с разкази и новели (част, от тях били за деца), трилогия романи, и три стихосбирки. Неговите произведения са известни със своите детайлни описания на природата, психологически портрети на героите и ползването на разговорен език. През 1985 г. Гуцало получил наградта Шевеншеко. На български през 1982 г. излезнала книгата му с повести и разкази "Предчувствие за радост". За Гуцало е известно, че е бил изцяло отдаден на литературата и не е обичал да шуми много около своята личност или своето творчество. През целия си живот дава само едно интервю.


[[Категория:Украински поети]]
[[Категория:Украински поети]]

Версия от 08:44, 11 юни 2011

Евгений Гуцало ( 14 януари 1937 - 4 юли 1995) е украински писател и журналист. Гуцало е роден в Старии Живот, Виннинция област. Дипломирал се от Нитския педегогически институт през 1959г, а първото му произведение било публикувано през 1960 г. През шейсетте години Гуцало е бил един от малкото хора, които открито се противопоставяли на комунистическия строй. По - късно, все пак, решил да е писател, вместо да му е забранено да публикува. Той написал повече от 25 книги с разкази и новели (част, от тях били за деца), трилогия романи, и три стихосбирки. Неговите произведения са известни със своите детайлни описания на природата, психологически портрети на героите и ползването на разговорен език. През 1985 г. Гуцало получил наградта Шевеншеко. На български през 1982 г. излезнала книгата му с повести и разкази "Предчувствие за радост". За Гуцало е известно, че е бил изцяло отдаден на литературата и не е обичал да шуми много около своята личност или своето творчество. През целия си живот дава само едно интервю.