Хипертекст: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
HRoestBot (беседа | приноси)
м r2.6.5) (Робот Добавяне: mhr:Гипертекст
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Хипертекстът''' е метод за предаване на [[информация]], при които части от [[текст]], изображение и [[звук]] могат да съдържат връзка към друга информация. Тази връзка се нарича [[хиперлинк]] и чрез нея потребителя се придвижва през множеството от свързани документи. Когато тя е текстова, обикновено е със специално форматиране. Първата масово разпространена програма, позволяваща създаване на хипертекст, е '''HyperCard''' за [[Macintosh]], а първите публикации, описващи тази идея са от [[1945]] година.
'''Хипертекстът''' е метод за предаване на [[информация]], при които части от [[текст]], изображение и [[звук]] могат да съдържат връзка към друга информация. Тази връзка се нарича [[хипервръзка]] и чрез нея потребителя се придвижва през множеството от свързани документи. Когато тя е текстова, обикновено е със специално форматиране. Първата масово разпространена програма, позволяваща създаване на хипертекст, е '''HyperCard''' за [[Macintosh]], а първите публикации, описващи тази идея са от [[1945]] година.


==Външни препратки==
==Външни препратки==

Версия от 09:13, 16 юни 2011

Хипертекстът е метод за предаване на информация, при които части от текст, изображение и звук могат да съдържат връзка към друга информация. Тази връзка се нарича хипервръзка и чрез нея потребителя се придвижва през множеството от свързани документи. Когато тя е текстова, обикновено е със специално форматиране. Първата масово разпространена програма, позволяваща създаване на хипертекст, е HyperCard за Macintosh, а първите публикации, описващи тази идея са от 1945 година.

Външни препратки