Йоци: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: he:אצי, איש הקרח
Редакция без резюме
Ред 25: Ред 25:


[[Категория:Изчезнали примати]]
[[Категория:Изчезнали примати]]
[[Категория:Бозайници в Италия]]

{{Link FA|nl}}
{{Link FA|nl}}



Версия от 07:52, 27 юни 2011

Леденият човек Йоци или Симилаунския човек е името, дадено от учените, на добре запазена мумия на човек, живял около през 5 300 година пр.Хр.[1], открит през 1991 година, на италиано-австрийската граница в алпийския район Йоцтал. Откриването му дава на науката поглед върху човека от времето на халколита (медната епоха).

Откриване

Йоци е открит от германски туристи на 19 септември 1991. Първоначално се е смятало, че е труп от нашата епоха. Премахнат е от леда от полицейските власти от Инсбрук, което наранява мумията. Истинската му възраст е установена в моргата в Инсбрук. Тялото му е намерено на стотина метра от италиано-австрийската граница, на италианска територия. Днес той е изложен южнотиролския археологически музей в Болцано, Италия.

Физика

Тялото е високо 165 см, като към смъртта си е бил на 45 години[2]. Анализи на зъбния емайл показват, че Йоци е прекарал детството си в малко селце, на север от Болцано, но по-късно се е преместил в долина, 50 км на север.

Анализи на стомашното му съдържание показват, че (най-много 8 часа преди смъртта си) Йоци е обядвал с дива коза и благороден елен. И двете ястие са били придружени от корени и плодове. Съдържанието на последното му ястие включва и пшеница, твърде вероятно под формата на хляб. Изследвания на проби от косата му дава данни за неговия хранителен режим месеци назад. Намерения в стомашното му съдържание полен показва, че ястията са консумирани в иглолистна гора.

В стомаха му е намерено семе от зеленчуци, вероятно култивирани. Също така, намерен е полен от габър, на няколко часа, което показва, че смъртта на Йоци е настъпила в ранната пролет. Интересното е, че други елементи от стомашното му съдържание - пшеницата и трънката, се събират съответно в късното лято и ранната есен, което показва, че са били част от зимнината му.

В червата на Йоци е намерен власоглав червей - вид паразит.

Източници

Външни препратки

Шаблон:Link FA