Водни кончета: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: yi:אדאנאטא
Редакция без резюме
Ред 53: Ред 53:
== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [http://sunsite.ualberta.ca/Projects/Aquatic_Invertebrates/?Page=37 Анатомично устройство на водното конче]
* [http://sunsite.ualberta.ca/Projects/Aquatic_Invertebrates/?Page=37 Анатомично устройство на водното конче]
{{животно-мъниче}}

{{Link FA|de}}


== Виж също ==
== Виж също ==
*[[Водни кончета в България]]
* [[Водни кончета в България]]


{{Link FA|de}}

{{животно-мъниче}}
[[Категория:Водни кончета| Насекоми]]
[[Категория:Водни кончета| Насекоми]]



Версия от 14:09, 27 юни 2011

Водни кончета
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Същински многоклетъчни (Eumetazoa)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
инфрацарство:Първичноустни (Protostomia)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
подтип:Шестокраки (Hexapoda)
клас:Насекоми (Insecta)
подклас:Крилати насекоми (Pterygota)
инфраклас:Древнокрили насекоми (Palaeoptera)
надразред:Odonatoptera
разред:Водни кончета (Odonata)
Научно наименование
Fabricius, 1793
Водни кончета в Общомедия
[ редактиране ]

Водни кончета (лат. Odonata) са разред хищни насекоми. Те са сравнително големи, с подвижна глава, големи фасетни очи, два чифта прозрачни крила, набраздени с жилки и издължено тяло. Срещат се в различни цветове, най-често червено, оранжево, жълто, зелено и синьо. Разредът наброява около 4500 вида. В България се срещат около 70 от тях.[1] Едно от най-големите водни кончета е видът Megaloprepus caerulatus, чийто размах на крилете достига 19 cm при най-едрите мъжкари.

Класификация

Различават се 3 подразреда:

Crocothemis erythraea

При равнокрилите водни кончета предните и задни крила са тесни, с почти еднаква форма и големина, повдигнати нагоре и притиснати едно към друго. При разнокрилите водни кончета крилата имат различна форма, разположени са встрани и задните имат по-широка основа. Дължината на крилата достига 94 mm, а дължината на тялото 120 mm. Могат да летят със скорост 30 km/h.

Хранят се с други насекоми, които улавят в полет като мухи, пеперуди, пчели, оси и мравки. Като естествени врагове на комарите и други вредни насекоми, те принасят полза. Срещат се край реки и езера, защото женските снасят яйцата си във вода. Възрастните водни кончета нито хапят, нито жилят хората.

Водните кончета са най-бързите и най-големи насекоми на земята. По цял свят са известни над 6000 вида водни кончета. Любопитно е, че през 1999 г. в България беше открит нов вид водно конче наречено по-късно "Bulgarian emerald" (Somatochlora Borisii). Водното конче е член от разред "Odonata" , който е разделен на три подразреда. Първият е "истинското" водно конче или Anisoptera (нееднакви криле, разнокрили), вторият е Damselfly или Zygoptera (равнокрили), а третият е малък подвид съдържаш само Японски и Непалски видове - древните водни кончета или Anisozygoptera. Тук ще бъде разгледан първият от тях.

Разликата във външния вид на възрастните насекоми на Dragonfly и Damselfly е, че водното конче не може да държи крилете си сгънати назад близо до тялото. Също така възрастното водно конче е с по-голямо и силно тяло от Damselfly. В стадиите си на ларва също се забелязват различия. Опашката на ларвата на Damselfly е от три листо-подобни образувания, служещи и за плавници при плуване, а водното конче няма опашка, а три израстъка. И двата вида си приличат по това, че са много хищни както във нимфовия си така и в стадия си на възрастно насекомо.



Водните кончета са насекоми с непълно превръщане (непълна метаморфоза). Жизненият им цикъл започва от яйца. Те се полагат във земята, водата или калта. От яйцето се излюпва малко насекомо, което след няколко секунди се превръща в ларва на водно конче.


Ларвата на водното конче има големи очи и плътно издължено тяло. Преди да се превърне във възрастно насекомо ларвата достига дължина до 40 mm. Оцветяването на тялото на ларвата е в черно, тъмнокафяво или тъмнозелено. Ларвовият стадий може да продължи няколко месеца. Това зависи от температурата на водата и от останалите хищници. Видовете растящи в студена и бедна на храна вода изминават по-дълъг нимфовия стадий. Ларвата на водното конче живее по дъното на водния басейн или между водната растителност. Някои видове живеят в калта или между камъните. Поради добрата си окраска са много трудно-откриваеми. Ларвите на водното конче се хранят с почти всичко, което се движи. Ларвите на по-малките видове се хранят с тубифекс, ларви на майски мухи, а по големите хващат дори малки рибки. След като е достигнала определена зрялост нимфата на водното конче излиза от водата, обикновено сутрин рано. Промяната на стадия се нарича излюпване (hatching). След като напусна водата ларвата изчаква да изсъхне. След няколко часа кожата и на гърба се разпуква и първо от нея се показва главата, след това тялото и краката. След това насекомото си почива известно време. След още няколко часа крилата са изсъхнали и възрастното водно конче е готово да отлети.

Бележки

  1. Донев, Атанас (2008), с. 262

Елица Гърбева (2010)

Литература

  • Донев, Атанас. Зоология на безгръбначните животни. Пловдив, 2008, ISBN 978-954-8812-10-8 Елица Гъдева "зоология за насекоми"-София

Външни препратки

Виж също

Шаблон:Link FA

Шаблон:Животно-мъниче