Транснационална корпорация: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Dinamik-bot (беседа | приноси)
м r2.6.5) (Робот Изтриване: bg:Мултинационални Корпорации
Ред 28: Ред 28:
[[ast:Multinacional]]
[[ast:Multinacional]]
[[az:Transmilli şirkət]]
[[az:Transmilli şirkət]]
[[bg:Мултинационални Корпорации]]
[[ca:Multinacional]]
[[ca:Multinacional]]
[[cs:Nadnárodní korporace]]
[[cs:Nadnárodní korporace]]

Версия от 19:55, 2 юли 2011

Транснационалните Компании или Мултинационални Корпорации (ТНК) или (МНК) са огромни финансови[източник?] корпорации, които разпростират дейността си в поне 2 държави и капиталите им са с наднационално значение[източник?].

Формирането на транснационални компании е типично явление в усилващия се процес на глобализация. От гледна точка на пазарното развитие те се оказват прекалено силни конкуренти и отстраняват по-слабите национални и местни компании в стремежа си към установяване на пазарен монопол. Това е причината да бъде усилено антимонополното законодателство в редица развити страни и регионални икономически съюзи.[източник?]

Развитието на транснационалните компании в последните години води до възникване на антиглобалистични настроения и прояви. Примери за такива компании са огромни вериги хипермаркети, вериги за бързо хранене, софтуерни компании и т.н.

Любопитен е фактът, че някои от най-големите транснационални компании по своите показатели биха влезли в списъка на най-богатите 20 страни в света.

Структура на ТНК Имат структура, състояща се от компания-майка, производствени, маркетингови и др. филиали в страни различни от тази, където е разположена първата и между тях се извършва интензивен вътрешнофирмен обмен.

ТНК могат да бъдат разделени на три обши групи спрямо конфигурацията на тяхната продукция.

Хоризонтални интегрирани ТНК

Вертикални интегрирани ТНК

Разнообразни ТНК


Шаблон:Икономика-мъниче