Фата моргана: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: jv:Fatamorgana
Xqbot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Промяна: hu:Délibáb (jelenség)
Ред 28: Ред 28:
[[fr:Fata Morgana]]
[[fr:Fata Morgana]]
[[he:פאטה מורגנה]]
[[he:פאטה מורגנה]]
[[hu:Délibáb]]
[[hu:Délibáb (jelenség)]]
[[id:Fatamorgana]]
[[id:Fatamorgana]]
[[it:Fata morgana (ottica)]]
[[it:Fata morgana (ottica)]]

Версия от 00:21, 6 юли 2011

Често срещана фата моргана, наблюдавана върху магистрала в Австралия.
Фата моргана, забелязана край норвежкото крайбрежние
Фата моргана на белгийския бряг — вероятно изкривени изображения на кораби. Заснетото видео дава по-добра представа.

Фата моргана (Шаблон:Lang-it, превод на Morgan le Fay) е мираж или оптичен феномен, който се появява заради температурната инверсия. Името идва от Моргана - зла фея, полусестра на крал Артур.

Фата морганата се среща най-често на полярните шапки, особено над големи късове лед с еднаква температура, но може да се наблюдава почти навсякъде. На полюсите фата моргана се появява в студени дни, а в пустините, над океани и езера - през горещи дни. При този вид мираж картини, които по принцип остават извън хоризонта, се появяват по изкривен начин в небето.

Фата моргана е причинена от рязка промяна в температурата на въздуха, когато въздухът над хоризонта е по-топъл от този отдолу. Това е познато като температурна инверсия, защото слоевете въздух в атмосферата са разположени обратно на нормалното. Светлината, движеща се от хоризонта, се отразява към земята заради топлия въздух отгоре. При тези условия се появява мираж. Резултатът е изображение, което по принцип е изкривено — уголемено в едни части и умалено в други. При нова промяна в температурата се получават различни ъгли на отражение, което кара изображението да се изкривява и променя.

Външни препратки