Електролиза: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 9: Ред 9:
[[Категория:Електрохимия]]
[[Категория:Електрохимия]]


Електролизата намира и приложение и при [ [Браун газа] ]. [ [Браун газът] ] се получава под въздействие на именно този процес. Приложен в/у водата водородните и кислородните [ [йони] ] се отделят. Целта на този процес е отделянето на водорода самостоятелно, защото може да участва в реакцията [ [горене] ].
Електролизата намира и приложение и при Браун газа. Браун газът се получава под въздействие на именно този процес. Приложен върху водата водородните и кислородните йони се отделят. Целта на този процес е отделянето на водорода самостоятелно, защото може да участва в реакцията горене .
Температурана на този газ при самото горено достига до 5000 градуса, затова, за да бъде приложен в бита, той изисква подходящи съоръжения за безопасност и сигурност. Браун газът също така намалява разходът на [ [гориво] ] при автомобилите. Този [ [газ] ] не е патентован все още, но би могъл да измести горивата от пазарите. Именно затова, в най-скоро време се очаква неговото навлизане в автомибилизма и промишлеността.
Температурана на този газ при самото горено достига до 5000 градуса, затова, за да бъде приложен в бита, той изисква подходящи съоръжения за безопасност и сигурност. Браун газът също така намалява разходът на гориво при автомобилите. Този газ не е патентован все още, но би могъл да измести горивата от пазарите. Именно затова, в най-скоро време се очаква неговото навлизане в автомибилизма и промишлеността.


[[ar:تحليل كهربائي]]
[[ar:تحليل كهربائي]]

Версия от 19:34, 8 юли 2011

Схема на електролиза

Електролиза е физико-химичен процес, при който при преминаване на електрически ток през разтвор се получава отделяне върху електродите на съставните части на разтвореното вещество или на други вещества, получени при вторични реакции. Положителният електрод е анод, а отрицателният катод, положителните йони - катиони, а отрицателните - аниони.

Електролизата се използва широко в промишлеността. Тя е основният метод за получаване на водород, натриева основа, хлор и други.

Шаблон:Химия-мъниче Шаблон:Физика-мъниче

Електролизата намира и приложение и при Браун газа. Браун газът се получава под въздействие на именно този процес. Приложен върху водата водородните и кислородните йони се отделят. Целта на този процес е отделянето на водорода самостоятелно, защото може да участва в реакцията горене . Температурана на този газ при самото горено достига до 5000 градуса, затова, за да бъде приложен в бита, той изисква подходящи съоръжения за безопасност и сигурност. Браун газът също така намалява разходът на гориво при автомобилите. Този газ не е патентован все още, но би могъл да измести горивата от пазарите. Именно затова, в най-скоро време се очаква неговото навлизане в автомибилизма и промишлеността.