Карл Ясперс: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: kk:Karl YAspers
м r2.7.1) (Робот Изтриване: kk:Karl YAspers
Ред 60: Ред 60:
[[it:Karl Jaspers]]
[[it:Karl Jaspers]]
[[ja:カール・ヤスパース]]
[[ja:カール・ヤスパース]]
[[kk:Karl YAspers]]
[[ko:카를 야스퍼스]]
[[ko:카를 야스퍼스]]
[[ky:Ясперс, Карл]]
[[ky:Ясперс, Карл]]

Версия от 13:29, 15 юли 2011

Карл Ясперс
Karl Theodor Jaspers
немски философ

Роден
Починал
ПогребанРиен, Швейцария

Учил вХайделбергски университет
Работил вХайделбергски университет
НаградиГьоте (1947)
Награда „Еразъм“ (1959)
Награда за мир на германската книжна търговия (28 септември 1958)[1]
Pour le Mérite
Семейство

Уебсайт
Карл Ясперс в Общомедия

Карл Теодор Ясперс (Шаблон:Lang-de) е немски психиатър и философ-екзистенциалист, който оказва голямо влияние върху модерната теология, психиатрия и философия.

Биография

Ясперс е роден на 23 февруари 1883 г. в Олденбург. Баща му е юрист. Показва интерес към философията още в ранна възраст, но опитът на баща му със съдебната система безспорно му оказва влияние и той записва право в университета. Скоро става ясно, че Ясперс не харесва особено правото и се прехвърля да учи медицина през 1902.

Завършва медицина през 1909 и започва работа в психиатрична клиника в Хайделберг, в която преди няколко години Емил Крепелин е работил. Ясперс не е удовлетворен от начина, по който медицинската колегия подхожда към изучаването на психичните заболявания и си поставя за задача да подобри психиатричния подход. През 1913 Ясперс временно преподава психология в Хайделбергския университет. По-късно работата става постоянна, а Ясперс никога не се връща в клиниката.

На 40-годишна възраст Ясперс се преориентира от психология към философия като работи върху проблеми, които преди е развивал в психопатологическите си трудове. Става прочут философ с много добро име в Германия и Европа. През 1948 отива в Базелския университет в Швейцария. До смъртта си в Базел на 26 февруари 1969 има славата на изтъкнат философ.

Книгата на Карл Ясперс „Обща психопатология“

Философски възгледи

Повечето изследователи свързват Ясперс с екзистенциализма, което е отчасти така поради това ,че взаимства много от основите на философските възгледи на Ницше и Киркегор, и отчасти защото проблемът за индивидуалната свобода присъства изключително в трудовете му.

Във "Философия" (3 тома, 1932) Ясперс изказва своето мнение за историята на философията и въвежда основните проблеми, с които се занимава. Започвайки със съвременната наука и емпиризма, Ясперс изтъква, че когато се съмняваме в реалността, ние прекрачваме границите, в които се затваря емпиричният метод. В този момент човек трябва да направи своя избор — да потъне в отчаяние и примирение или да направи смел скок в неизвестното, което Ясперс нарича трансцеденция. Когато човек направи този скок, то той се сблъсква със собствената безгранична свобода, която Ясперс нарича екзистенция, и така човек може да изпита истинското битие.

Външни препратки

Шаблон:Link FA

  1. Karl Jaspers // Награда за мир на германската книжна търговия.