Аркадия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: fa:آرکادیا
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ka:არკადია (საბერძნეთი)
Ред 48: Ред 48:
[[it:Arcadia]]
[[it:Arcadia]]
[[ja:アルカディア]]
[[ja:アルカディア]]
[[ka:არკადია (საბერძნეთი)]]
[[ko:아르카디아 현]]
[[ko:아르카디아 현]]
[[la:Arcadia (nomus Graeciae)]]
[[la:Arcadia (nomus Graeciae)]]

Версия от 15:01, 17 юли 2011

Вижте пояснителната страница за други значения на Аркадия.

Разположение на ном Аркадия в Гърция.

Аркадия е ном (административна единица) в Гърция, част от полуостров Пелопонес. Името ѝ произлиза от митологичният герой Аркас. Аркадия е с население от 100 611 жители (2005 г.) и обща площ от 4419 км². Граничи с номите Арголида на изток, Лакония на юг и Месения на запад.

Днес столица на ном Аркадия е Триполи.

Днес Аркадия е предимно земеделски район включващ ферми за отглеждане на домати (доминиращи в северната и централна Аркадия), смесено фермерство, както и маслинови плантации, гори и пасища, които доминират в равнините и специално в района на своеобразния мегалополис между Триполи и Левид.

Климат

Климата включва горещо лято и мека зима в източната, южната, централната част и на места под 1,000 метра надморска височина. Земята се напоява от дъждовете предимно през есенните и зимни месеци. Сняг се появява предимно в планинските райони.

История

Поради отдалеченият си планински релеф, Аркадия винаги е била класическо убежище. По време на Дорийската инвазия, когато микенска Гърция била заместена от дорийска Гърция по крайбрежието на Пелопонес, тя (микенска Гърция) се запазила в Аркадия, развивайки езика си в аркадокритски диалект от класическата Античност. Аркадокритският диалект никога не се развил като диалектен език, а за неговото съществуване се знае от надписи. Тсан е буква от гръцката азбука срещаща се само в Аркадия, със звучене на кирилското "И".

Едно от местата считани за родни на Зевс е планина Ликеум в Аркадия. Ликеон е Пеласги владетел, който бил трансформиран във върколак от Зевс. Сестрата на Ликеон се казвала Калисто. Също Ликеум се считал за родното място на сина на Зевс - Хермес.

Аркадия по-късно е присъединена към Римската империя и по-късно към Византийската. През средата на 15 век региона попада под властта на Османската империя, като с няколко изключения през 16 век (под венецианска власт), е в продължение на 4 века под османско владичество. През този период много нови градове и села са създадени в Аркадия.

След 400 години окупация от турците, Аркадия става център на гръцката война за независимост, която донася много победи в битките срещу османците, от които една е в Триполи. След победоносната революционна война, Аркадия най-накрая е обединена в новосъздаден гръцки щат. През 19 век Аркадия бележи икономически прираст и малко емиграция.

През 20 век Аркадия изживява тежки загуби на населението от емиграции, предимно в САЩ. Много Аркадски селища губят почти половината си жители си и страх връхлита останалите, че селата ще станат необитаеми. Аркадия сега има по-малко популация от Коринт.