Николай Каменски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Промяна: fi:Nikolai Kamenski (kenraali)
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Промяна: no:Nikolaj Kamenskij (general)
Ред 31: Ред 31:
[[it:Nikolaj Michajlovič Kamenskij]]
[[it:Nikolaj Michajlovič Kamenskij]]
[[mk:Николај Каменски]]
[[mk:Николај Каменски]]
[[no:Nikolaj Kamenskij (1776–1811)]]
[[no:Nikolaj Kamenskij (general)]]
[[ru:Каменский, Николай Михайлович]]
[[ru:Каменский, Николай Михайлович]]
[[sv:Nikolaj Kamenskij]]
[[sv:Nikolaj Kamenskij]]

Версия от 13:10, 22 юли 2011

Николай Каменски
руски офицер

Роден
Починал
ПогребанУкрайна

НаградиОрден Свети Владимир III степен
Семейство
БащаМихаил Каменски
Николай Каменски в Общомедия

Николай Михайлович Каменски (Шаблон:Lang-ru) е руски граф, военноначалник, генерал от пехотата (1809). Командващ Дунавската Руска армия през Руско-турската война (1806-1812)

Биография

Николай Каменски е роден на 27 декември 1776 г. в Русия. Произхожда от старинния графски дворянски род Каменские. Посвещава се на военното поприще. Военно звание генерал-майор. Участва в Руско-Пруско-Френската война (1807). Проявява се в битката при Ейлау. Генерал-лейтенант и почетен шеф на XVII- и Арахангелогородски Мускетарски полк (1807).

В Руско-Шведската война (1808-1809) е командир на XVII- а Пехотна дивизия. Побеждава в ред битки на Финландска територия. Повишен е във военно звание генерал от пехотата (1809).

През 1810 г. е назначен за командващ Дунавската армия в Руско-турска война (1806-1812). Побеждава в битките при Батин и Ловеч (1811).

След тежко заболяване умира на 4 май 1811 г. в гр. Одеса.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Каменский, Николай Михайлович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​