Блерио XI: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ru:Blériot XI
+ категория
Ред 56: Ред 56:
[[Категория:Военна техника от Балканските войни]]
[[Категория:Военна техника от Балканските войни]]
[[Категория:Военна техника от Първата световна война]]
[[Категория:Военна техника от Първата световна война]]
[[Категория:История на авиацията]]


[[de:Blériot XI]]
[[de:Blériot XI]]

Версия от 15:46, 1 август 2011

Симеон Петров на борда на Блерио XI

Блерио XI (Шаблон:Lang-fr) е френски самолет, конструиран и изработван във фабриката на Луи Блерио. Първият полет със самолета е извършен на 23 януари 1909 г.

Този самолет е първият военен самолет, закупен от България, а първият му полет над София е осъществен на 13 август 1912 г. от пилота Симеон Петров. Като военен самолет Блерио XI, освен от България, е закупен и използван и в следните държави: Аржентина, Австралия, Белгия, Великобритания, Гватемала, Гърция, Дания, Италия, Нова Зеландия, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Франция, Швейцария, Чили, Япония.

Конструкция

Блерио XI е моноплан горноплощник с предно разположен двигател с вътрешно горене и теглещо витло. Построен е изцяло от дървена конструкция /използван материал дъб и топола/ и платнена обшивка на крилата и оперенията.

  • Фюзелажът е фермена конструкция с четириъгълно сечение, изградено от четири надлъжника, фиксирани от напречници и стабилизирано с кабелно обтягане. Предната част на тялото е обковано с шперплат. Останалата част от фермата е открита.
  • Крилото е съставено от две полукрила с правоъгълна форма и елиптични дъги. Имат твърд атакуващ ръб и гъвкав изходящ ръб, с което се осъществява напречното управление на самолета. Деформацията на изходящия ръб се осъществява с усилие максимално до 75 kg. Това решение e прилагано до внедряването на елероните като управляващ орган на самолетите. Стабилността на крилото се осъществява от три надлъжника и горна и долна пирамида, позволяващи надеждно кабелно обтягане.
  • Опашното оперение се състои от хоризонтален и вертикален стабилизатор. Кормилото за височина е реализирано по няколко начина, но се използва и най-практикуваното решение- неподвижна предна част с носещ профил и шарнирно свързано кормило. Вертикалният стабилизатор е целоподвижна плоскост, която изпълнява функциите на стабилизатор и кормило за посока.
  • Колесникът е непребираем, триточков с опашно колело или опашна подпора. Всяко от тях е с независимо окачване и гумен амортизатор. Характерно за Блерио XI е, че опашното колело е монтирано доста напред пред опашното оперение.
  • Двигателят е разположен в предната част на тялото. Използват се трицилиндрови двигатели с въздушно охлаждане Анзани (Anzani) и с различна мощност при различните варианти самолети. Витлото е двулопатно, дървено тип Chauvier с диаметър 2,08 m. Самолет Bleriot XI Militair е с 9 цилиндров ротационен двигател Gnom с мощност 80 hp.
Блерио XI в USAF Museum, САЩ

Характеристики

  • Двигател - 3-цилиндров, Anzani -25 hp;
  • Екипаж - 1 пилот;
  • Дължина - 7,62 m;
  • Височина - 2,69 m ;
  • Разпереност - 7,69 m;
  • Площ на крилото - 14 m2;
  • Собствена маса - 230 kg;
  • Крейсерска скорост - 60 km/h
  • Максимална скорост - 76 km/h.

Успехи на самолета

На 25 юли 1909 г. със самолета е извършен първият полет с летателна машина над Ла Манш. Самолетът излита недалеч от Кале (Calais) и се приземява в Доувър (Dover), като прелита разстоянието от 22 мили за 37 минути и печели наградата на британския вестник Дейли Мейл от 1000 лири. Любопитна особеност е, че Луи Блерио е бил длъжен да заплати мито след кацането си на Острова.

С Блерио XI е реализирано успешно кацане със спрял двигател от българския поручик Христо Топракчиев, което влиза в методиката за обучение на пилотите в школата на Луи Блерио. С този аероплан френския пилот Адолф Пегу през 1913 година демонстрира фигури от висшия пилотаж - летене с колелата нагоре, пикиране и стръмно набиране на височина с което доказва, че при наличие на запас от височина, самолета може да се изравни. Това косвено доказва добрите полетни характеристики и добрата ефективност на кормилата при управление.

Интересът към самолета е значителен. До лятото на първата година (1909 г.) са направени 101 поръчки от различни държави. Освен във Франция, Блерио XI е произвеждан в Русия, Англия и САЩ, като са произведени 16 варианти, използващи базовия модел. Самолетът, произвеждан в САЩ е с различни характеристики от тези произвеждани в Европа. Фирмата California Aeroplane Manufacturing and Supply Co през 1911 година произвежда Bleriot XI с двигател Elbridge Aero Special - редови, четирицилиндров с водно охлаждане и с мощност 60 hp, което позволява промяна, увеличаваща крейсерската скорост до 90 km/h и увеличение на стартовата маса.

Поради добрите си характеристики, самолетът е приет на въоръжение във френската армия и в армиите на много държави и със значително по-мощен мотор участва във военните действия в началото на Първата световна война. Още по време на Балканската война това е основния самолет на българските инженерни войски.

Сравними самолети

Antoinette VII

Вижте също

Източници

  • Луи Блерио създател на истинския самолет, Иван Бориславов, сп. Криле, Ретросалон, бр. 4 /64/, 2007.
  • Андреев И.А., Александр Н. Захаров, Боевые самолеты,изд. "ИЛБИ", Москва, 1994.
  • John WR Taylor, Kenneth Munson, History of Aviation, Crown Publishers, inc. New York, 1978q ISBN 0-7064-0241-3.