Железопътна гара: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: nap:Stazzione
м r2.7.1) (Робот Добавяне: mr:रेल्वे स्थानक
Ред 49: Ред 49:
[[lt:Geležinkelio stotis]]
[[lt:Geležinkelio stotis]]
[[lv:Dzelzceļa stacija]]
[[lv:Dzelzceļa stacija]]
[[mr:रेल्वे स्थानक]]
[[ms:Stesen kereta api]]
[[ms:Stesen kereta api]]
[[nap:Stazzione]]
[[nap:Stazzione]]

Версия от 20:18, 5 август 2011

Железопътна гара в Льовен
Жп гарата в Берлин

Железопътна гара (или просто гара) е комплекс от съоръжения, предназначени за обслужване на влакове - товарни и пътнически.

Елементи на гарата

  • Пътно стопанство. Състои се от съвкупност от железопътни коловози, обединени като правило в паркове. Както парковете, така и коловозите в парковете могат да имат определена специализация (например сортировъчен парк, приемно-изпращащ парк и др.) Номерацията на коловозите се извършва над и под главните (по които като правило се пропускат влаковете, които не спират) съответно с четни и нечетни номера. Коловозите се свързват помежду си със стрелки, които също се номерират с четни номера от едната страна на гарата и с нечетни — от другата. На пътническите гари коловозите могат да бъдат разделени на секции, което позволява приемането на един и същ коловоз едновременно на два къси влака от двете различни посоки. В този случай към номера се добавя буква, но от гледна точка на структурата н цялата гара даденият коловоз все пак се разглежда като единно цяло. Полезната дължина на коловоза се ограничава от ограничаващи стълбове и/или семафори. Глухите коловози имат от едната страна специален ограничител и се използват за служебни цели и престой на вагони и локомотиви.Първата Българска жп линия е създадена през 1866 г. между Русе и Варна.
  • Товарно стопанство. Предназначено е за осъществяване на товарни операции и включва товаро-разтоварни коловози, терминали, складове и др.
  • Гарова сграда и пътнически перони.

Вижте също