Алексий IV Ангел: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
| описание=византийски император
| описание=византийски император
| изображение за личността=[[File:Alexius4.jpg|200px]]
| изображение за личността=[[File:Alexius4.jpg|200px]]
| описание на изображението=Алексий II
| описание на изображението=Алексий IV Ангел
| управление=[[1203]] - [[1204]]
| управление=[[1203]] - [[1204]]
| роден=ок. [[1182]]
| роден=ок. [[1182]]

Версия от 08:20, 9 август 2011

Алексий IV Ангел
византийски император
Алексий IV Ангел
Управление1203 - 1204
Лични данни
Роден
ок. 1182
Починал
Семейство
ДинастияДинастия на Ангелите
БащаИсак II Ангел
Алексий IV Ангел в Общомедия

Алексий IV Ангел (Шаблон:Lang-el) (ок. 1182-8 февруари 1204) е византийски император от август 1203 г. до януари 1204 г., по времето на Четвъртия кръстоносен поход.

Предистория

През 1185 г. Исак II Ангел извършва държавен преврат, отстранява Андроник Комнин и поставя началото на нова династия - Ангелите, през управлението на която Византийската империя се намира в криза и упадък. Алексий IV Ангел е син на император Исак II Ангел и първата му жена Ирина.

Чичо по бащина линия на Алексий IV Ангел е император Алексий III Ангел, който на свой ред също узурпира трона, след като детронира, арестува и ослепява брат си Исак II Ангел през януари 1195 година.

Възкачване

Младият Алексий IV, който е престолонаследник, бяга при кръстоносците на Енрико Дандоло във Венеция, където се подготвя кръстоносен поход срещу мюсюлманите към Светите земи. Алексий им обещава, че ще получат половината от императорското съкровище, ако върнат него и баща му на трона като съвладетели.

През август 1203 г. кръстоносците се явяват пред стените на Константинопол. При вида на кръстоносната войска настъпваща срещу него, Алексий III избягва от столицата, кaто със себе си взема повечето от императорското съкровище. В Константинопол се възцаряват Алексий IV, заедно с ослепеният му баща Исаак II.

Управление

След като се възкачва на трона Алексий IV издига ослепения си баща Исак II Ангел за свой съвладетел. Новият василевс обаче не разполага със солидна подкрепа сред населението, негодуващо срещу чужденците кръстоносци които безчинстват из града.

Скоро става ясно, че хазната е празна и Алексий не може да изплати на кръстоносната войска сумата която е обещал. В столицата започва бунт сред народа, а в Мала Азия Трапезунд се отцепва като независима държава.

За да спаси короната си , Алексий IV праща Алексий Дука да преговаря с кръстоносците , които на свой ред трябва да разбият въстанниците в града.Бъдешия Алексий V , обаче се противопоставя на това и се провъзгласява за император.

В храма Света София се събира синклит, който низвегира Алексий IV и баща му.За нов император е избран Николай Канава (неофициално Николай I).Народа одобрява новия император но аристокрацията отказва да го признае.Възползвайки се от това Алексий V Дука Мурзуфул става пълноправен император. В настъпилият хаос Алексий IV е заловен и удушен от византийските бунтовници (февруари 1204 г.).

Последствия от управлението на Алексий IV

Последствията от управлението на Алексий IV Ангел са катастрофални. Неизплащането на дължимите на кръстоносците суми дава причина те да завладеят Константинопол, като го държат повече от 57 години.

От друга страна управлението му води до свалянето на династията на Ангелите от Алексий V Дука Музруфул. Ако погледнем предшественика му - Алексий III Ангел и баща му Исак II Ангел можем да кажем, че цялото управление на династията е съпроводено с чести войни, които завършват катастрофално за Византия (виж Въстание на Асен и Петър)

-

Алексий III Ангел Византийски император (1203 – 1204) Николай I Канава

Шаблон:История-мъниче Шаблон:Византия-мъниче