Бузовград: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Sherpa (беседа | приноси)
м площ = 13,198
Prekovei (беседа | приноси)
Ред 16: Ред 16:
== История ==
== История ==


По традиция в деня на пролетното равноденствие, [[21 юни]], много хора се събират пред Слънчевата врата на мегалита над село Бузовград. От древността това място е почитано от [[траки]]те като Врата към отвъдното. Заради десетките легенди, свързани с него, всяка година на пролетното и есенно равноденствие се събират стотици почитатели на природните феномени и култът към Отвъдното.
По традиция в деня на пролетното равноденствие(21 март) много хора се събират пред Слънчевата врата на мегалита над село Бузовград. От древността това място е почитано от [[траки]]те като Врата към отвъдното. Заради десетките легенди, свързани с него, всяка година на пролетното и есенно равноденствие се събират стотици почитатели на природните феномени и култът към Отвъдното.


През втората половина на XX век във връзка с развитието на военната индустрия в района се преселват много хора — както от съседните селища, така и от селища от района на [[Сакар]]. Тук съжителстват [[българи]] [[Християнство|християни]], българи [[Ислям|мюсюлмани]], [[турци]] и [[цигани]].
През втората половина на XX век във връзка с развитието на военната индустрия в района се преселват много хора — както от съседните селища, така и от селища от района на [[Сакар]]. Тук съжителстват [[българи]] [[Християнство|християни]], българи [[Ислям|мюсюлмани]], [[турци]] и [[цигани]].

Версия от 15:48, 19 август 2011

Бузовград
Общи данни
Население1946 души[1] (15 март 2024 г.)
147 души/km²
Землище13,198 km²
Надм. височина444 m
Пощ. код6159
Тел. код04355
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ06848
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Казанлък
Галина Стоянова
(ГЕРБ; 2011)
Кметство
   кмет
Бузовград
Мая Берова
(независим)

Бузовград е село в Южна България. То се намира в община Казанлък, Област Стара Загора.

География

Село Бузовград се намира на 5 километра южно от град Казанлък. Селото се намира в полите на Средна гора в близост до левия бряг на река Тунджа. Разстоянието от София до Бузовград е 168 километра.

История

По традиция в деня на пролетното равноденствие(21 март) много хора се събират пред Слънчевата врата на мегалита над село Бузовград. От древността това място е почитано от траките като Врата към отвъдното. Заради десетките легенди, свързани с него, всяка година на пролетното и есенно равноденствие се събират стотици почитатели на природните феномени и култът към Отвъдното.

През втората половина на XX век във връзка с развитието на военната индустрия в района се преселват много хора — както от съседните селища, така и от селища от района на Сакар. Тук съжителстват българи християни, българи мюсюлмани, турци и цигани.

Културни и природни забележителности

На юг от селото в Средна гора се намира тракийски мегалит от третото хилядолетие преди новата ера. До мегалита се достига по екопътека, като пешеходният път от селото отнема около 45 минути.

Последното желание на видния български историк и траколог Александър Фол е част от праха му да бъде разпръснат над този мегалит.[2] 18 дена след смъртта му, на 19 март 2006 година, това е сторено.

Култура

До преди няколко години интересна гледка за селото е преминаването на цигански кервани към с. Ягода, водещи със себе си танцуващи мечки и маймуни.

Галерия

Личности

Външни препратки

Източници

Шаблон:Мъниче селища в България