Молибден: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.6.4) (Робот Добавяне: an:Molibdén
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Добавяне: kk:Молибден
Ред 94: Ред 94:
[[jbo:mlibdena]]
[[jbo:mlibdena]]
[[jv:Molibden]]
[[jv:Molibden]]
[[kk:Молибден]]
[[kn:ಮಾಲಿಬ್ಡಿನಮ್]]
[[kn:ಮಾಲಿಬ್ಡಿನಮ್]]
[[ko:몰리브데넘]]
[[ko:몰리브데넘]]

Версия от 18:05, 21 август 2011

Молибденът (Mo (Molybdenum) е сребристо-бял, много твърд, но е по-мек и ковък от волфрама, открит през 1778 година. Той е с шеста по-големина температура на топене и само волфрамът и танталът от по-често срещаните метали имат по-големи температури на топене от него. Молибденът бавно се разяжда от киселини. Той е много ценен в сплави, тъй като допринася за твърдостта и здравината на калената стомана. Така също качва и температурата на топене на стоманата ако се използва като легираща добавка. През Първата световна война немското оръдие, наречено "Дебелата Берта", съдържа молибден, който го правил по-здраво и издръжливо по време на стрелба. Молибденът се окислява при повишени температури.

Приложение

От скоро той се използва като електрод в електрически загряти остъклени фурни. Основно приложение на молибдена е за легиране на стомани и за торове. Молибденът има незаменима роля (микроелемент), наред с магнезия в растителният свят, въпреки че е канцерогенен и отровен метал. Нитрогеназата е комплекс от ферменти (ензими), които се произвеждат от някои бактерии, усвояващи атмосферният азот (кръговрат на азота). Тези бактерии са незаменима част от хумуса и на практика са в симбиоза с растенията. Нитрогеназата е катализатор в основната реакция:

N2 + 6H + energy → 2NH3

Молибденът влиза в състава и на растителните ензими (ферменти) с аналогична роля - усвояване на азота. Според европейските директиви, пречиствателните станции за отпадъчни води, следва да изхвърлят вода с конценрация на тежки метали (всеки поотделно) не повече от от 0,05 mg/L. За в бъдеще все повече ще се внедряват технологии, които с помощта на йоноомбемници ще извличат ценните метали от отпадъчните води и те няма да бъдат изхвърляни в реките и моретата, където нарушават екологичното равновесие. Металът има приложения при атомната енергетика за ракети и самолетни части, както и в други области, където се изискват труднотопими киселино и корозионно устойчиви сплави, стомани с повишена твърдост и износоустойчивост. Важно приложени на молибдена е за сплавта Молибденов Телурит - незаменима за електроди в литиево-йонни батерии с повишен живот и енергоемкост, който е и полупроводник. Той е важен катализатор при рафинирането на петрол. Намерил е също приложение като влакно в елетронни и елетрически уреди. Има и много важна следа в храненето на растенията. Молибденовия дисулфид се ползва като смазка, особено при високи температури, при които маслата се разлагат. В момента употребата на молибденова смазка MoS2 (молибденов дисулфид) се ограничава до специфични приложения, защото продукта на окисление на смазката е МоО2 (молибденов двуокис) и сяра, които са високо корозивни елементи при досег с вода или атмосферен въздух.

Добив

В световен мащаб, нуждите от молибден непрекъснато растат и добива му се увличава, въпреки трудното му производство. Най-големи производители на молибден са САЩ и Китай, следвани от Чили. Съответно 61 х.т и 59 х.т. годишно, а дялът на Чили е 45 х.т, Перу - 17 х.т и Канада с около 12 х.т. В постсъветското пространство износители са Армения - около 4 х.т и Русия 3.5 х.т. Неотдавна Китай, който има най-големи запаси в света от молибденови минерали обяви, че спира износа на молибден, наред с двайсетина други метали за което ЕС и Съединени американски щати, в рамките на Световната търговска организация възразяват остро и настояват за санкции. Текущата цена на едро на стоковата борса за чист молибден е около 30$ за килограм, цена с около 60% по-ниска спрямо тази от 2006 - 2007 г. Молибденът не се среща в свободно състояние. Съдържание в земната кора е 3.10^-4 % по маса. Известни са около 20 минерала, съдържащи молибден, от които и се добива.

Физико-химични свойства на молибдена

Група VIB

Период 5

Атомен номер 42

Атомна маса 95,94

Енергия на йонизация: 684,8 kJ/M (7.1 eV)

Електроотрицателност: 2.16 (По Полинг )

Електроден потенциал (-0.2 V);

Т кипене 5830 K

Т топене 2890 K

Плътност 10280 кг/m^3.

Моларен обем 9.4 cm^3/M

Топлопроводимост 138 W/m.K

Структура на кристалната решетка - кубична, обемно центрирана. α-Fe, а=0,314 nm.

Параметри на решетката 3,147 Å

Парамагнетик.

Източници

еко.com