Деси Слава: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Rusev ivo (беседа | приноси)
Ред 101: Ред 101:
* [http://www.ds-fans.com/ Фен сайт]
* [http://www.ds-fans.com/ Фен сайт]
* [http://www.bgwallpapers.net/celebrities/desislava/1.html Тапети за десктоп с Деси Слава]
* [http://www.bgwallpapers.net/celebrities/desislava/1.html Тапети за десктоп с Деси Слава]
* [http://musicofthebalkans.com/ Сайт за балканска музика]


[[Категория:Български поп-фолк певци|Донева, Десислава]]
[[Категория:Български поп-фолк певци|Донева, Десислава]]

Версия от 18:31, 31 август 2011

Деси Слава
българска певица
Родена
Десислава Иванова Донева
7 март 1979 г. (1979-03-07) (45 г.)
Активен периодот 1996 г.
ПсевдонимДеси Слава
Десислава
Desi Slava
Desislava
Семейство

Уебсайтwww.desislava.es

Десислава Иванова Донева, по-известна като Деси Слава, е българска попфолк, поп и рок певица.

Биография

Деси Слава е родена в Раднево на 7 март 1979 г. Родителите ѝ се развеждат, когато тя е само на 6 години. Като дете тя тренира карате и мечтае да стане полицай. Започва да се занимава с пеене още в 5 клас. На 14 години спечелва и първата си награда от музикален конкурс. Скоро след това, на един конкурс я чува Минчо Атанасов, ръководител на оркестър "Раднево", който остава впечатлен от таланта ѝ, и затова решава да я покани да стане солистка на оркестъра. На 17 години, Деси бива чута и от известната народна певица Вълкана Стоянова, която също остава впечатлена от необикновенния ѝ талант. Не след дълго, Вълкана започва да й дава уроци, а след известно време вече започва и да я нарича "втората Вълкана", считайки я за своя достойна музикална наследничка.

Първият албум с участието на Деси Слава е "Оркестър Раднево и солисти " от 1996, и излиза, когато изпълнителката е само на 17 години. В този период, тя подписва договор с българския музикален гигант Пайнер, с който по-късно през 1998 издава и своя първи самостоятелен поп-фолк албум- „Нямам проблеми“. Макар и не чак толкова хитов, този албум остава запомнен с множество хубави песни. С баладата „Заклевам те“ от този албум, Деси Слава печели и първата награда на фестивала „Златният Мустанг“.

Вторият поп-фолк албум на Деси Слава излиза през 2000 и носи името „Ези-тура“. Той не само прави певицата много по-популярна сред широката публика, а също така и става златен за България. В него е поместен и първият голям хит на Деси Слава- „Мъжете всичко искат“, както и песента „You're the Love“, която е една от първите стъпки на Деси Слава към поп сцената.

Скоро след този свой втори албум, Деси Слава представя на публиката и песните "Мила моя, мили мой", която е в дует с Руслан Мъйнов, както и "Бели нощи", която не само се превръща в един от най-големите хитове на звездата, а през 2008 дори бива обявена и за песен на десетилетието на наградите на сп. Нов Фолк.

Третият самостоятелен албум на Деси Слава- "Завинаги" излиза през 2001 и в него са включени множество големи хитове на певицата- "Следи от сълзи", "Тъжно сърце", "Жадни за любов" (дует с Ивана), "Сестра брата кани", както и заглавната песен "Завинаги". Разбира се, и тук не липсва новаторството от страна на певицата- няколко от песните в албума са в чист поп стил. Този албум излиза докато певицата е в САЩ, където тя ражда своя син Майки, и където остава да живее заедно с годеника си за няколко месеца.

Певицата се завръща в България през ноември същата година, когато гостува и на предаването "Чай" по БНТ, където хората за първи път виждат и нейната нова визия, повлияна от тогавашните западни стандарти. През декември същата година, Деси Слава участва и на концерта послучай откриването на телевизия Планета, първата частна телевизия на Пайнер.

2002 година се оказва поредната хитова година на Деси Слава. През тази година, певицата издава и албума "Мистерия", който е пълен с тотални хитове- "Мистерия", "Птица-скитница", "Мога", "Две сърца", "Между да и не", "Ще те върна" и др. А R&B песента "Love Above the Ocean" не само е поредното новаторско предизвикателство от Деси Слава, ами е първата ѝ англоезична песен, която се сдобива с клип.

Скоро след албума "Мистерия", певицата представя и втория си дует с Руслан Мъйнов- "Само една", който също се превръща в хит. През ноември същата година, Деси Слава получава и наградата "Артист-изпълнител на годината" на телевизия Планета.

2003 година се оказва една от най-запомнящите се в кариерата на Деси Слава. В нейното начало, певицата най-накрая печели така жадуваната от нея награда на Нов Фолк за Певица на годината, както и много други награди на списанието. В следващите месеци, тя представя и новите си песни "Думи две", "Няма те до мен" и "Черни сълзи", които се превръщат в поредните хитове на изпълнителката. През септември същата година, Деси Слава внезапно прави една крайно изненадваща постъпка- напуска гиганта Пайнер с гръм и трясък, като оставя зад себе си много слухове за залеза на кариерата й.

Деси Слава успява да изненада всички много приятно, когато след няколкомесечно затишие, през пролетта на следващата 2004 година пуска песента "Просто забрави", която се превръща в новият й голям хит. Скоро след това, през месец май, певицата представя й хитовата балада "Лъжа", която е пилотна към новия ѝ албум "Любовта е само чувство", който Деси Слава издава чрез своята собствена новосъздадена компания New Music Stars. Паралелно с излизането на този албум, Пайнер пускат на пазара и албума "The Best of Desi Slava", който се явява открита конкуренция на "Любовта е само чувство". Въпреки това първият албум на Деси Слава извън музикалния гигант бързо успява да пожъне успеха на предшествениците си, и да се превърне в един от най-продаваните албуми за годината.

И в този албум Деси Слава не пропуска да изненада феновете с изключително новаторство. В него са включени както множество поп-фолк парчета, така и няколко чисти поп парчета. А песента "Бъди добро момче", която е в дует с рапъра Играта е първият дует на поп-фолк певица и рапър- идея, която впоследствие бива последвана и от множество други изпълнители от поп-фолка и рапа. През декември същата година, клипа към песента бива награден на наградите на МелоТвМания на БНТ.

През есента на същата година, Деси Слава успява да провокира феновете си за пореден път. Тя и скандалният поп-фолк певец Азис пускат общата песен "Жадувам", която се превръща в тотален хит. Клипа към тази песен и до ден днешен е сред най-скъпите клипове, правени някога в българската музика.

Деси Слава и Азис не прекратяват творческите си взаимоотношения след "Жадувам". Скоро след тази своя дуетна песен, двамата пускат на пазара и общ албум- "Together".В него са включени както няколко самостоятелни песни и на двамата изпълнители, така и вторият им дует- баладата "Знам, че боли". На този албум Деси Слава и Азис правят и промоция през ноември същата година. По-късно, същата тази промоция бива издадена на DVD.

През 2005, Деси Слава пуска на пазара и свое самостоятелно DVD, в което са включени всички нейни клипирани песни след напускането на Пайнер, а също така и промоцията на албума “Любовта е само чувство”, както и видео интервю с изпълнителката. В началото на лятото на същата година, Деси Слава представя новата си песен "Не си ми спешен", с която певицата за пореден път провокира феновете на българската музика. Парчето е с клубно звучене, а текстът му е един от най-предизвикателните и оригинални текстове в поп-фолка досега. През юни същата година певицата издава и своя нов самостоятелен албум - "Гореща следа". В него, тя сваля всичките си задръжки по отношение на чалга звученето, и представя на феновете си няколко диви кючека. Наред с наложеното чалга звучене в “Гореща следа” , Деси Слава продължава и с експериментите си в другите стилове- тя включва в албума и англоезичната песен "Lo-lo-love me", както и "Bailar Sin Final", която е първата испаноезична песен на певицата. От албума в хит се превръща и поп песента "Неприлична", която Деси Слава представя за първи път на сцената на първото музикално риалити в България- Star Academy.

През есента на 2005, Деси Слава се жени за своя годеник Галин, с когото се развеждат само година по-късно.

По същото това време, певицата прави и нов дует с Азис- песента “Казваш, че ме обичаш”, която е нов вариант на стара песен на Деси Слава от 2000 година.

През 2006 година, Деси Слава продължава стремглаво напред с нови проекти. Първия от тях е клипа на "Нещо по-така"- новия дует на изпълнителката с рапъра Играта, както и този на "Замълчи"- дуета й с поп-фолк изпълнителя Тони Стораро. Песните "Невъзможно е да спрем" и "Схемата" са други два нови сингъла на обичаната певица. В края на същата година, певицата представя и клипа на баладата "Някой ден, която става пилотна към най-новия албум на Деси Слава- "Сладки сънища. В него има както по-диви поп-фолк парчета, така и чисти поп и латино парчета. Най-голямата изненада в албума със сигурност се оказва песента "Лудост е", която е първата песен с рок звучене в кариерата на певицата.

2007 е една от най-интересните години в кариерата на Деси Слава. В самото начало на годината, певицата се снима напълно гола за корицата на най-новото мъжко списание в България - FHM. Скоро след това, в края на март, Деси Слава влиза в Къщата на Биг Брадър като участник във втория сезон на VIP Brother. Престоят ѝ в шоуто е 33 дни. На неговия финал, Деси Слава завършва на второ място, въпреки, че до последно е била сочена за абсолютен фаворит.

В началото на лятото на същата година, певицата представя песента "Регетон и малко чалга", която е първият сингъл към следващия ѝ албум, който в крайна сметка излиза цели две години по-късно. През лятото на 2007, по време на пътуване до Лондон, Деси Слава се запознава със световноизвестния композитор и текстописец Джон Темис, който е писал хитовете на някои от най-големите световни звезди. Той остава впечатлен от таланта на Деси Слава, и бързо й предлага да запишат няколко песни заедно.

Към края на 2007, Деси Слава прави първия в България "таен концерт" на телевизия MAD. На него тя изпълнява перфектно множество чуждоезични хитове. Концертът бива излъчен по Нова телевизия точно навръх Нова Година.

В края на 2007, Деси Слава представя и новия си R&B проект- песента "Сто мечти", който е в дует с Драго Владов.

По-късно, през пролетта на 2008 излиза и първия общ проект на Деси Слава и Джон Темис- песента "Never End", която бива включена в популярната лятна испанска денс компилация Disco Estrella. През пролетта на 2008, Деси Слава участва и в музикалното риалити "Пей с мен", в което завършва на трето място.

Следва няколкомесечен период, в който Деси Слава не пуска нови парчета. Нейното завръщане става през септември 2008, когато по музикалните телевизии се завърта клипа към най-новата песен на изпълнителката- “Катастрофа”. През месец ноември същата година, Деси Слава пуска и клипа към въздействащата балада “Черен сняг”. През декември, в ефира на радио Сигнал +, Деси Слава представя и още една нова песен- “Два магнита”, на която пуска ТВ версия през февуари 2009.

2009-та е и годината, през която певицата представя пред българската публика и вторият си общ проект с Джон Темис- рок баладата “My Pleasure, My Pain”, която впоследствие попада на осмо място в класацията World Chart Express на MTV. Така Деси Слава става една от първите български изпълнителки, излъчвана по най-гледания музикален канал в света.

Същата година, Деси Слава представя и клипа към своя нов дует с Играта- “Не спирай”, който се оказва пилотното парче към най-новия албум на изпълнителката- “Послушай сърцето си”. По-късно, през септември, Деси Слава клипира и още една песен от албума-“Не можем без тях”, която се счита за продължение на големия ѝ хит “Мъжете всичко искат”.

През ноември, Десислава взема участие в новата кампания на Българският червен кръст. Тя, заедно с поп певиците ЛиЛана и Галя, правят и обща песен за кампанията- “Мляко и канела”, която представят на връчването на наградите за “Жена на годината”, където и трите получават награди в сферата на благотворителността.

В края на същата година, Деси Слава официално обявява, че започва да се занимава и с продуциране на млади таланти, започвайки по този начин да развива своята музикална компания “New Music Stars”, в която до този момент тя все още е единственият изпълнител. Първата нова певица в компанията се появява малко по-късно, и се казва Джемиле. За нея Деси Слава открито споделя, че е впечатлена от хубавия ѝ глас.

Дискография

Студийни албуми

  • Нямам проблеми 1998
  • Ези-тура 2000
  • Завинаги 2001
  • Мистерия 2002
  • Любовта е само чувство 2004
  • The Best of Desi Slava 2004
  • Desislava & Azis - Together (дуетен с Азис) 2004
  • Гореща следа 2005
  • Сладки сънища 2006
  • Estoy Aqui 2008 (ES)
  • Послушай сърцето си 2009
  • Slavatronika 2011

VHS и DVD албуми

Други албуми

  • Оркестър Раднево и солисти 1996
  • Best Ballads (неофициален) 2008
  • MP3 Hit Collection (неофициален) 2009

Външни препратки