Ограда: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JAnDbot (беседа | приноси)
м r2.5.2) (Робот Изтриване: ta:வேலி
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ko:울타리
Ред 43: Ред 43:
[[it:Palizzata]]
[[it:Palizzata]]
[[ja:塀]]
[[ja:塀]]
[[ko:울타리]]
[[la:Saepes]]
[[la:Saepes]]
[[lt:Tvora]]
[[lt:Tvora]]

Версия от 08:32, 10 септември 2011

Традиционна дървена ограда от 30-те години на 20 век в Австралия
Метална ограда на пана в България

Ограда е вид неподвижна преграда. Тя може да бъде поставена на подходящо разстояние и с подходяща височина, за да осигури недостъп до военни обекти, летища, промишлени предприятия, сгради, съоръжения, магистрали, терен, частни имоти, къщи, вили и и др. Оградата може да бъде съоръжена с допълнителни средства срещу проникване и да бъде обурудвана със сигнализация. Оградата може да бъде изградена от дърво, метал, пластмаса, бетон, тухли, жив плет, композитни или други строителни материали. Оградата може да бъде ниска и декоративна или висока с голяма степен на сигурност. Оградата също може да бъде временна или постоянна.

Класифициране на оградите по "Функционалност". Оградите може да се разделят на следните категории:

"Demarcation" - "Разграничение" това са такива огради, които отделят, разграничават имота или просто казват "това е моята собственост".

"Dissuasion" - Огради, които имат ясна цел да Ви "РАЗУБЕДЯТ" да влизате в имота. Те не позволяват на границата да бъде прекосена и оградата има ясна физическа пречка/преграда, която ясно показва, че влизането е ограничено само до упълномощени лица.

"Delay" - Огради в категорията "Закъснение" възпрепятстват влизането и по тази причина се считат за "сигурни огради". Оградите силно забавят влизането на неупълномощени лица. Степента на сигурност на такива огради се измерва с коефициент според времето за което тя може да се преодолее.

"Detection" - "Откриване". Този тип огради имат монтиране устройства и системи, които следят за всяка форма на нежелано нарушаване на оградата. Допълнителни електронни компоненти, като например звуков сигнал за тревога, осветление за сигурност и камер за наблюдение също имат възпиращ ефект. "Deterrence" - "Възпиране". Проникването вече на този тип огради е изключително трудно. Те може да са много високи, например огради на затвори или да са изградени от изключително трудни за проникване материали. По тях може да има монтирани бодливи телове, бодливи ленти тип "Concertina/Razor". Може да има и изградени "електро" огради.[източник?]

Външни препратки