Ибрахим Ругова: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: pnb:ابراہیم روگووا
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Промяна: pl:Ibrahim Rugowa
Ред 61: Ред 61:
[[nn:Ibrahim Rugova]]
[[nn:Ibrahim Rugova]]
[[no:Ibrahim Rugova]]
[[no:Ibrahim Rugova]]
[[pl:Ibrahim Rugova]]
[[pl:Ibrahim Rugowa]]
[[pnb:ابراہیم روگووا]]
[[pnb:ابراہیم روگووا]]
[[pt:Ibrahim Rugova]]
[[pt:Ibrahim Rugova]]

Версия от 07:09, 20 септември 2011

Ибрахим Ругова
Ibrahim Rugova
косовски политик

Роден
Починал
ПогребанПрищина, Косово

Религияислям
Учил вПарижки хуманитарен факултет
Прищински университет
ПартияДемократическа лига на Косово
НаградиНаграда за свобода на мисълта „Сахаров“ (1998)
награда „човек за човек“ (1998)
Семейство
Подпис
Ибрахим Ругова в Общомедия

Ибрахим Ругова е косовски политик, президент на Косово, лидер на водещата в областта партия - Демократичната лига на Косово, писател.

Ибрахим Ругова е роден през 1944 г. Баща му и дядо му са убити от югославски комунисти. Завършва средното си образование в Печ (Пейъ), а висшето си — в Прищина. По-късно учи лингвистика в Сорбоната. През 1984 г. получава докторска степен по литература в университета в Прищина, известно време е и преподавател в Прищина. През 1989 г. е избран за председател на Съюза на писателите на Косово.

След отнемането на автономията на Косово през 1989 г. Ругова е един от създателите на първата некомунистическа партия в Косово - Демократична лига на Косово.

Политиката на мирно противопоставяне на режима на Милошевич през следващите години печели на Ругова прозвището „балканския Ганди“. Партията на Ругова бойкотира сръбските федерални избори и спомага за създаването на паралелно управление за етническото албанско население, включително в областта на здравеопазването, образованието и други. През 1992 и 1998 г. Ругова е избран за президент на самопровъзгласилата се „Република Косово“.

През 1999 г., по време на Косовската криза Ругова си навлича гнева на част от населението на Косово поради приеманата за пасивна политика спрямо сръбските власти. През същата година той взима участие в мирните преговори в Рамбуйе като член на делегацията на косовските албанци.

През март 2002 г. Ругова е избран за президент на Косово.

През септември 2005 г. е обявено, че Ругова е болен от рак на белия дроб, но той продължава да изпълнява функциите си. Умира на 21 януари 2006 г.

Ругова е автор на редица книги, издадени в Косово и извън него.

Външни препратки