Лиценз за свободна документация на ГНУ: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Промяна: eo:Permesilo de GNU por Liberaj Dokumentoj
Редакция без резюме
Ред 38: Ред 38:
[[Категория:Лицензи за авторски права]]
[[Категория:Лицензи за авторски права]]
[[Категория:Документи]]
[[Категория:Документи]]
[[Категория:GNU]]
[[Категория:Интелектуална собственост]]
[[Категория:Интелектуална собственост]]



Версия от 12:08, 8 октомври 2011

Лиценз за свободна документация на ГНУ е българският превод на GNU Free Documentation License (GNU FDL) (от английски).

Това е лиценз за отворено съдържание, създаден от Фондацията за свободен софтуер за проекта ГНУ. Първоначално той е бил замислен за програмната документация на продуктите, създавани от обществото ГНУ. Според него копията на основния документ, дори и променени, трябва да се разпространяват при условията на същия лиценз. Разрешава се продажбата на тези копия, но единствено във формат, който позволява по-нататъшна редакция.

Целта на Лиценза за свободна документация е свободното използване и разпространение на знанията. Това е в основата на цялата философия на ГНУ и на Уикипедия.

Лицензът е тясно свързан със законите за авторско право в различните държави, според които единствено авторът на дадено интелектуално творение може да разреши ползването, разпространението и/или промяната на това творение. Всяко произведение, публикувано с този лиценз, дава на всеки правото и техническата възможност да ползва, променя и разпространява произведението, стига новите версии да се предлагат със същия лиценз и условия. За Уикипедия това гарантира, че натрупаните знания ще останат достъпни — никой издател не може да откаже да даде правата за промяна и разпространение, защото според лиценза, в този случай самият той губи правата за разпространение.

Лицензът дава правото за разпространение на съдържанието на Уикипедия, като всеки, който получи съдържанието, получава същото това право:

  • разпространението/публикуването (с или без търговска цел) може да става единствено, ако всеки купувач/получател получи същите права като търговеца/подателя, тоест:
    • прикрепено копие на лиценза GNU FDL;
    • съдържанието в обикновен текстов формат, подходящ за използване и промяна (например в печатните копия на Уикипедия издателите трябва задължително да предоставят свободен достъп до изходния текст, който са използвали, примерно на компакт-диск)
    • правото той също да го разпространява при тези условия;
  • ако се правят промени, те трябва да се отбелязват като такива и да са подчинени на същия лиценз.

Уикипедия е най-големият проект, използващ този лиценз. Всички, които пишат за свободната енциклопедия, автоматично публикуват своите произведения при неговите условия.

За повече информация, моля прегледайте оригиналния текст на английски на Лиценза за свободна документация на ГНУ. За юридически цели единствено той трябва да се взима предвид.

Вижте също неофициалния превод на GNU FDL на български.

Външни препратки