Романска система: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Dendrolo (беседа | приноси)
м Бързо добавяне на Категория:Франция (ползвайки HotCat.js)
к.
Ред 15: Ред 15:
== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [http://dlib-pr.mpier.mpg.de/ Макс-Планк-институт за историята на правото в Европа]
* [http://dlib-pr.mpier.mpg.de/ Макс-Планк-институт за историята на правото в Европа]



{{Право}}
{{Право}}
[[Категория:Френско право]]
[[Категория:Правни системи]]
[[Категория:Правни системи]]



Версия от 21:36, 16 октомври 2011

Романската система, наричана още Френска правна система е институционна система на организация на гражданското право в рамките на Континенталната правна система. Системата е разпространена освен във Франция и Белгия, още й в Испания, Италия, Румъния и страните от Латинска Америка. Португалия е реципирала някои правни институти от пандектната система и найната правна система не е чисто институционна.

Романската система дели систематично гражданското право, в разлика от пандектната, на три големи дяла:

Френската правна система е въведена с Френския граждански кодекс (1804/07) (определян като "гражданската конституция на френски език", изменен и допълнен в началото на 2000 г.), известен също й като Наполеонов кодекс, който предхожда с близо век Германския граждански законник (1896-1900).

Немският граждански кодекс е значително по-съвършен от френския, предвид на това, че е разработен след образуването на Германската империя през последните три десетилетия на 19 век. След Освобождението, младата Трета българска държава възприема (реципира) редица правни институти от френското гражданско право, поради й което българската пандектна система на организация на гражданското право не следва като цяло последователно и изцяло германския първообразец.

Източници

Външни препратки