Великият Гетсби: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 22: Ред 22:
;Книги
;Книги
* [http://etext.library.adelaide.edu.au/f/fitzgerald/f_scott/gatsby/ ''The Great Gatsby''] (на английски)
* [http://etext.library.adelaide.edu.au/f/fitzgerald/f_scott/gatsby/ ''The Great Gatsby''] (на английски)
http://conf.ru.acad.bg/bg/docs/cp10/10/10-17.pdf
[http://conf.ru.acad.bg/bg/docs/cp10/10/10-17.pdf} Великият Гетсби


;Филми
;Филми

Версия от 21:00, 23 октомври 2011

Великият Гетсби (оригинално заглавие: The Great Gatsby) е роман от американския писател Ф. Скот Фицджералд, издаден за първи път на 10 април 1925 г. Действието в него се развива в Ню Йорк през 20-те години на XX век. Този разказ е смятан от мнозина за олицетворение на американската литература от т. нар. „Джазова епоха“.

Сюжет

Джей Гетсби е млад милионер със съмнително минало — някои казват, че е направил състояние от контрабанда на алкохол по време на сухия режим. Други говорят, че е убил важна клечка, а трети казват, че е бил немски шпионин и братовчед на Кайзер Вилхелм. Въпреки пировете, които устройва; въпреки неканените гости, които идват на забавите, Гетсби е самотен мъж. Той само иска да „повтори миналото“ — да се събере с любовта на своя живот, Дейзи. Но Дейзи е омъжена за милионера Том Бюканън, и има малка дъщеря. Гетсби не мисли, че това представлява проблем, и в действителност Дейзи Бюканън е поласкана от ухажването на Гетсби.

Разказвачът в първо лице е Ник Карауей, млад брокер, който се мести в старата, занемарена къща, която е в съседство с имението на Гетсби. Карауей коментира действията на главните действащи лица. Той скоро осъзнава, че Том и Дейзи са „безгрижни хора“. Когато Гетсби позволява на Дейзи да кара новата му кола, тя предизвиква катастрофа, в която Мъртъл Уилсън, любовницата на Том, е убита. Гетсби е толкова влюбен в Дейзи, че поема отговорността за инцидента и впоследствие е застрелян от отчаяния вдовец на Мъртъл, който е собственик на гараж. Освен бащата на Гетсби, стар сиромах, почти никой друг не идва на погребението на Гетсби.

Освен че илюстрира бурния живот от 20-те, романът обсъжда въпроса за расизма посредством образа на Том Бюканън, който е привърженик на расовата теория на Хюстън Чембърлейн за превъзходството на бялата раса.

Екранизация

Великият Гетсби е филмиран общо четири пъти:

Вижте също

Външни препратки

Книги

[http://conf.ru.acad.bg/bg/docs/cp10/10/10-17.pdf} Великият Гетсби

Филми