Народна република: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JAnDbot (беседа | приноси)
м r2.5.2) (Робот Изтриване: fr:République populaire
м r2.7.1) (Робот Добавяне: sr:Народна република
Ред 49: Ред 49:
[[simple:People's Republic]]
[[simple:People's Republic]]
[[sk:Ľudová demokracia]]
[[sk:Ľudová demokracia]]
[[sr:Народна република]]
[[sv:Folkrepublik]]
[[sv:Folkrepublik]]
[[uk:Народна республіка]]
[[uk:Народна республіка]]

Версия от 12:26, 29 октомври 2011

Народна република е често използвано име от Марксистко-Ленинските правителства за назоваване на техните държави. Причината за използването на израза почива на твърдението, че Марксиско-Ленинското управление е в интерес на огромното мнозинство от хора и като такава, Марксиско-Ленинската република е народна република. Много от тези страни са наречени социалистически държави в конституциите си. Противниците на Марксизма-Ленинизма твърдят, че името "народна република" се използва предимно с пропагадни цели. На Запад, страните управлявани от Марксистко-Ленински правителства понякога се наричат и Комунистически държави, въпреки че те никога не използват такова име за себе си.

Засега, Китайската народна република е единствената Марксиско-Ленинска държава, която използва в името си Народна република и американските медии понякога я наричат само "The people's republic" ("Народната република").

Две други държави също съдържат думите народна република в пълното си име:

  • Лаос (Лаоска народнодемократична република)
  • Северна Корея (Корейската народнодемократична република)

Историческите примери включват:

Други названия използвани от Марксистко-Ленинските държави са "Демократична република" (например: Германска демократична република или Демократична Федеративна Република Югославия между 1943 и 1946) и "Социалистическа република" (Социалистическа република Виетнам).

Въпреки това, тези термини не са характерни само за Мерксисто-Ленинистите. И трите могат да се срещнат в имената на страни които не са комунистиччески. В днешно време има три републики, които не са Марсистко-Ленински: Алжир (Алжирска народно-демократична република), Бангладеш (Народна република Бангладеш) и Либия (Великата социалистическа либийско-арабска народна джамахирия)