Зооноза: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: eo:Zoonozo
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Добавяне: et:Zoonoosid
Ред 33: Ред 33:
[[eo:Zoonozo]]
[[eo:Zoonozo]]
[[es:Zoonosis]]
[[es:Zoonosis]]
[[et:Zoonoosid]]
[[eu:Zoonosi]]
[[eu:Zoonosi]]
[[fi:Zoonoosi]]
[[fi:Zoonoosi]]

Версия от 00:45, 1 ноември 2011

Зоонозите са група от инфекциозни и паразитни болести, които могат да се предават от животните на хората и обратно.

Като "зооантропонози" се означават заболяванията, които обикновено се предават от животните на хората. Такива са трихинелозата, антраксът, бруцелозата, шапът и др.

Като "антропозоонози" се означават заболяванията, които обикновено се предават от хората на животните. Типичен пример е тениаринхозата (говеждата тения).

Според начина на предаване и участието на обекти на външната среда като фактори на предаване на зоонозите са оформени 4 основни групи:

  • Ортозоонози (преки зоонози) - това са група болести, които се предават директно, чрез контакт от животните на човека и обратно или при употребата на животински продукти за храна (мляко, месо, яйца) и за индустриални цели (кожа, вълна).
  • Циклозоонози - група болести, чиито причинители преминават определен цикъл на развитие и в животните и в човека. Това са предимно паразитни болести, при които човека и животните се явяват гостоприемници на различни етапи от развитието на паразита.
  • Метазоонози - болести, при които заразата се предава от животни на хора и обратно посредством посредник, обикновено членестоноги (насекоми и паякообразни).
  • Сапрозоонози - болести, при които резервоар на заразата са животните. Заразяването обаче и на животните и хората обикновено става, чрез поемане на причинителя от външната среда посредством почва, вода, фуражи. Причинителят обикновено има висока устойчивост във външна среда и се запазва дълго време там.

По етиологичен принцип зоонозите се делят на: