Нокът: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на Nikol1987 (б.), към версия на ChuispastonBot
м кат корекция
Ред 17: Ред 17:
{{commonscat|Nails}}
{{commonscat|Nails}}
[[Категория:Кожа и кожни образувания]]
[[Категория:Кожа и кожни образувания]]
[[Категория:Анатомия]]
[[Категория:Зоотомия]]
[[Категория:Крайници]]


[[an:Ungla]]
[[an:Ungla]]

Версия от 18:29, 2 ноември 2011

нокти на пръстите на ръката

Нокът (на латински unguis) се нарича роговото образувание намиращо се на края на пръстите на човека и животните. Ноктите са видоизменено кожно образувание изградени от кератин.

Функция

Основната функция е защита на крайните фаланги на пръстите от механични повреди. При животните ноктите служат за захващане по повърхности, хващане на плячка, ровене на земя и зр.

Строеж на нокътя

Нокътя в по-голямата си част е ограден от кожа, а само в предната му част е свободен и надраства пръстта. Кожата, която го обикаля надраства върху повърхността на нокътя. Тази част се нарича кутикула. Нейната основна функция е да защити тази част от проникване на микроорганизми под кожата и така да инфектира пръста.

Нокътят има тяло и корен. Коренът е задната му част намираща се под кутикулата. Малка част от корена му може да се покаже и пред кутикулата. Тя е по-бледа и наподобява на полумесец. От корена се изгражда нокътната пластинка. Тя е съставено от епителни клетки. Основата на нокътната пластинка е особен вид белтък наречен кератин, който участва и в изграждане на космите, рогата и копитата. Кератинът е богат на аминокиселината цистеин, в чиито строеж участва и микроелемента сяра. Освен нея в ноктите се съдържат и други микроелементи - калций, хром, фосфор, селен и цинк. Те придават здравина на нокътя. Еластичността и блясъка му се придава от участието на водата и мазнините в неговия строеж.

Растеж на ноктите

нокторезачка

Ноктите растат по-бавно от косата. За една седмица космите на косата нарастват с 1 мм., а ноктите на краката с 0,25 мм. Пълното обновяване на нокътната пластинка се извършва за около половин година. Хормоналният баланс на организма в юношеска възраст, бременност и менструация влияе на растежа на ноктите. Директното влияние върху нокътя, каквото се получава при печатане или при вредния навик на гризане на ноктите води до по-бързо нарастване. Забавянето на растежа на ноктите се получава при воденето на диети. Това се получава при получаването на по-малко количество мазнини, белтъчини и витамини както и при нарушение в кръвообръщението и обмяната на веществата.