Михаил Ходорковски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: kk:Михаил Ходорковский
к.
Ред 11: Ред 11:
}}
}}


'''Михаил Борисович Ходорковски''' ({{lang-ru|Михаи́л Бори́сович Ходорко́вский}}) е руски предприемач и общественик, роден на 26 [[юни]] [[1963]] г. в [[Москва]] в семейството на Борис Мойсеевич и Марина Филиповна. Михаил Ходорковски завършил Химикотехнологичен институт и Институт за народно стопанство. Като работник бил сериозен и печелел добре. Докато учел работел по строежите.
'''Михаил Борисович Ходорковски''' ({{lang-ru|Михаи́л Бори́сович Ходорко́вский}}) е руски предприемач и общественик.
На 24 годишна възраст основал на базата на комсомолски клуб за техническо и научно творчество - Център за междуотраслови научно-технически програми (МЕНАТЕП).
На 29 години той вече е председател на Инвестиционен фонд за съдействие на горивно-енергийната промишленост, вече с ранг на зам.-министър и съветник на министър-председателя на [[Русия]].
През [[1998]]-[[1999]] е и член на Колегиума на министерството на горивата и енергетиката.


Роден е на 26 [[юни]] [[1963]] г. в [[Москва]] в семейството на Борис Мойсеевич и Марина Филиповна. Завършва Химикотехнологичния институт и Института за народно стопанство. Като работник бил сериозен и печелел добре. Докато учел, работел по строежите.
== Арестът ==
През 2003 съдбата се обърна срещу него и той бе арестуван. Съдът признава Ходорковски за виновен по 6 текста от наказателния кодекс, включително за укриване на данъци, фалшифициране на документи, злоупотреба с доверие, разхищаване на средства чрез мошеничество, неизпълнение на съдебни решения и други. Той е осъден на 9 г. затвор.


== Бизнес ==
[[Категория:Руски предприемачи|Ходорковски, Михаил]]
На 24-годишна възраст основава, въз основа на [[комсомол]]ски клуб за техническо и научно творчество, Център за междуотраслови научно-технически програми (МЕНАТЕП).

На 29 год. вече е председател на Инвестиционния фонд за съдействие на горивно-енергийната промишленост, става заместник-министър и съветник на министър-председателя на [[Русия]]. През 1998-1999 е и член на Колегиума на Министерството на горивата и енергетиката.

== Присъда ==
През 2003 г. е арестуван. Съдът признава Ходорковски за виновен по 6 текста от Наказателния кодекс, включително за укриване на данъци, фалшифициране на документи, злоупотреба с доверие, разхищаване на средства чрез мошеничество, неизпълнение на съдебни решения и други. Осъден е на 9 год. затвор.

{{СОРТКАТ:Ходорковски, Михаил}}
[[Категория:Руски предприемачи]]
[[Категория:Милиардери]]


[[als:Michail Borissowitsch Chodorkowski]]
[[als:Michail Borissowitsch Chodorkowski]]

Версия от 12:06, 5 ноември 2011

Михаил Ходорковски
Михаил Борисович Ходорковский
Путин и Ходорковски

Роден
Семейство
Деца4

Уебсайтkhodorkovsky.ru
Михаил Ходорковски в Общомедия

Михаил Борисович Ходорковски (Шаблон:Lang-ru) е руски предприемач и общественик.

Роден е на 26 юни 1963 г. в Москва в семейството на Борис Мойсеевич и Марина Филиповна. Завършва Химикотехнологичния институт и Института за народно стопанство. Като работник бил сериозен и печелел добре. Докато учел, работел по строежите.

Бизнес

На 24-годишна възраст основава, въз основа на комсомолски клуб за техническо и научно творчество, Център за междуотраслови научно-технически програми (МЕНАТЕП).

На 29 год. вече е председател на Инвестиционния фонд за съдействие на горивно-енергийната промишленост, става заместник-министър и съветник на министър-председателя на Русия. През 1998-1999 е и член на Колегиума на Министерството на горивата и енергетиката.

Присъда

През 2003 г. е арестуван. Съдът признава Ходорковски за виновен по 6 текста от Наказателния кодекс, включително за укриване на данъци, фалшифициране на документи, злоупотреба с доверие, разхищаване на средства чрез мошеничество, неизпълнение на съдебни решения и други. Осъден е на 9 год. затвор.