Кардинал: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: lv:Kardināls
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ta:கர்தினால்
Ред 68: Ред 68:
[[sv:Kardinal]]
[[sv:Kardinal]]
[[sw:Kardinali]]
[[sw:Kardinali]]
[[ta:கர்தினால்]]
[[th:พระคาร์ดินัล]]
[[th:พระคาร์ดินัล]]
[[tl:Kardenal (Katolisismo)]]
[[tl:Kardenal (Katolisismo)]]

Версия от 05:26, 7 ноември 2011

Вижте пояснителната страница за други значения на Кардинал.

Хорово облекло на кардинал

Кардиналите (от латински cardinalis, основен) са най-висшите служители в йерархията на католическата църква, чието задължение е да помагат на папата. Кардиналите се назначават лично от Римския Папа. Понастоящем в сан кардинал се издигат епископи или архиепископи. Въпреки че чисто юридически кардинали могат да бъдат свещеници и дори най-обикновени миряни, практиката в Католическата Църква е на този пост да бъдат издигани само висши духовни лица, каквито именно са епископите и архиепископите.

Кардиналите са членове на Кардиналската колегия. Единият от кардиналите, който ръководи колегията, се нарича Декан. До избирането му за Римски Папа, Йозеф Ратцингер, сега Бенедикт XVI-ти, изпълняваше именно длъжността Декан на кардиналската колегия.

Кардиналите, които нямат навършени 80 години участват в Конклав (букв. превод - „под ключ“). Конклавът е органът, който избира нов Римски Папа, след като предишният глава на Църквата е починал. Това е и органът, който управлява Римокатолическата Църква в периода между двама папи.

След смъртта на папата, до избора на нов, единият от кардиналите поема функциите на временен предстоятел на Църквата и организира дейностите по погребението на починалия понтифик. Този кардинал се нарича кардинал-камерлинг. Другото име, с което е известен кардинал-камерлингът, е шамбелан на Светия Престол. Кардинал-камерлингът на Римокатолическата църква се назначава от Римския Папа приживе. Последният кардинал-камерлинг на Римокатолическата църква бе кардинал Сомало, при смъртта на Папа Йоан-Павел II.

За Римски Папа може да бъде избиран само член на Колегията на кардиналите, който има право на Конклав.


Шаблон:Link FA