Застрашен вид: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ku:Cureyên bi xetereya nemabûnê
допълнение по ен:
Ред 1: Ред 1:

{{редактирам}}
{{Природозащитен статут видове}}
{{Природозащитен статут видове}}
'''Застрашен вид''' е [[вид (биология)|биологичен вид]], за който съществува риск да изчезне, тъй като числеността на [[популация]]та му е силно намаляла или има опасност да не успее да се приспособи към промените в окръжаващата го среда. В много страни има специални правни норми, защитаващи някои от застрашените видове чрез забрана на [[лов]]а им или създаване на [[Защитена територия|защитени територии]].
'''Застрашен вид''' е [[вид (биология)|биологичен вид]], за който съществува риск да изчезне, тъй като числеността на [[популация]]та му е силно намаляла или има опасност да не успее да се приспособи към промените в окръжаващата го среда. В много страни има специални правни норми, защитаващи някои от застрашените видове чрез забрана на [[лов]]а им или създаване на [[Защитена територия|защитени територии]].

==Категории видове според [[международен съюз за защита на природата|МСЗП]]==

* Незастрашен (НЗ): няма непосредствена заплаха за оцеляването на вида. Примери: [[човек]], [[котка]], [[куче]], [[лама]].
* Почти застрашен (ПЗ): предпоставки за неуспешно оцеляване; малък риск за [[измиране|изчезване]], но не в близкото бъдеще.
* Уязвим (УЯ): съществува голям риск от изчезване в не много голям период от време. Примери: [[котешки лемур]], [[голяма бяла акула]].
* Застрашен (ЗА): съществува голям риск от изчезване в малък период от време. Примери: [[син кит]], [[канадски овен]].
* Критично застрашен (КР): съществува изключително висок риск от изчезване в най-скоро време. Примери: [[иберийски рис]], [[тънкоклюн свирец]].
* Изчезнал в природата (ИП): останали са само пленени от човека индивиди, но не се срещат в природата. Примери: [[кон на Пржевалски]] (подготвя се възстановяването му), [[едногърба камила]].
* Изчезнал (ИЗ): последният индивид от вида е загинал или се предполага, че безсъмнено е загинал в недалечното минало. [[1500]] е годината, от която [[международен съюз за защита на природатаIUCN]] започва да отчита съвременни изчезнали видове. Примери: [[епиорнис]], [[орел на Хааст]], [[додо]], [[моа]].
* Недостатъчни данни (НД): няма достатъчно информация за да се оцени риска от изчезване. Това може да стане или когато липсват сведения за големината на популациите и заплахите за тях, или когато не е точно установена валидността на таксона. Примери: [[бутилконос делфин]], [[чудски сиг]].


==Влияние върху биознообразието ==
За да се защити биоразнообразието на планетата, първо трябва да се установят и изследват факторите, които водят до включването на толкова много видове в графата застрашен вид. Загубата на хабитат е сред най-разпространените причини водещи да застрашаването на видовете, като е причина за тази съдба на 85% от засегнатите видове.<ref>(Wilcove & Master, 2008, p.&nbsp;416).</ref> Когато екосистемата от която е част даден вид не се подържа (излезе от климакс), той е изправен пред дилемата или бързо да се адаптира към новите условия или да умре. Друг фактор, които води да залпахата за много видове е замърсяването. Други значими фактори са свръхексплоатацията, болестите <ref>(Wilcove & Master, 2008, p.&nbsp;416)</ref>, климатичните промени <ref>(Kotiaho et al., 2005, p.&nbsp;1963)</ref>.

Човека има огромно влияние върху изчезването на видовете и техните хабитати. “Използвайки ресурси, енергия и нови площи през последните няколко века, човекът, е причинил постоянно намаляване в разнообразиото на живи форми, в почти всички части на света.” <ref>(Ishwaran & Erdelen, 2006, p.&nbsp;179).</ref>

Нерядко човекът, въз основа на своите лични потребности и възгледи решава кои видове да бъдат защитени и кои са вредни и подлежат на изтребнение.<ref>(Minteer & Collins, 2005, p.&nbsp;333)</ref> По този начин допулнително нанася дисонанс в засегнатите екосистеми.

==Бележки==
<references/>

==Литература==
* Glenn, C. R. 2006. [http://earthsendangered.com "Earth's Endangered Creatures"], Accessed 9/30/2008
* Ishwaran, N., & Erdelen, W. (2005, May). [http://jstor.org/stable/3868449 Biodiversity Futures], Frontiers in Ecology and the Environment, 3(4), 179. Retrieved September 23, 2008
* Kotiaho, J. S., Kaitala, V., Komonen, A., Päivinen, J. P., & Ehrlich, P. R. (2005, February 8). [http://www.jstor.org/stable/3374545 Predicting the Risk of Extinction from Shared Ecological Characteristics], proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 102(6), 1963-1967. Retrieved September 24, 2008
* Minteer, B. A., & Collins, J. P. (2005, August). [http://www.jstor.org/stable/3868567 Why we need an “Ecological Ethics”.]
Frontiers in Ecology and the Environment, 3(6), 332-337. Retrieved September 22, 2008
* Raloff, J. (2006, August 5). [http://www.jstor.org/stable/4017054 Preserving Paradise], [[Science News]], 170(6), 92. Retrieved September 22, 2008,
* Wilcove, D. S., & Master L. L. (2008, October). [http://www.jstor.org/stable/3868674 How Many Endangered Species are there in the United States?] Frontiers in Ecology and the Environment, 3(8), 414-420. Retrieved September 22, 2008.



== Вижте още ==
== Вижте още ==

Версия от 11:21, 12 ноември 2011

Застрашен вид е биологичен вид, за който съществува риск да изчезне, тъй като числеността на популацията му е силно намаляла или има опасност да не успее да се приспособи към промените в окръжаващата го среда. В много страни има специални правни норми, защитаващи някои от застрашените видове чрез забрана на лова им или създаване на защитени територии.

Категории видове според МСЗП

  • Незастрашен (НЗ): няма непосредствена заплаха за оцеляването на вида. Примери: човек, котка, куче, лама.
  • Почти застрашен (ПЗ): предпоставки за неуспешно оцеляване; малък риск за изчезване, но не в близкото бъдеще.
  • Уязвим (УЯ): съществува голям риск от изчезване в не много голям период от време. Примери: котешки лемур, голяма бяла акула.
  • Застрашен (ЗА): съществува голям риск от изчезване в малък период от време. Примери: син кит, канадски овен.
  • Критично застрашен (КР): съществува изключително висок риск от изчезване в най-скоро време. Примери: иберийски рис, тънкоклюн свирец.
  • Изчезнал в природата (ИП): останали са само пленени от човека индивиди, но не се срещат в природата. Примери: кон на Пржевалски (подготвя се възстановяването му), едногърба камила.
  • Изчезнал (ИЗ): последният индивид от вида е загинал или се предполага, че безсъмнено е загинал в недалечното минало. 1500 е годината, от която международен съюз за защита на природатаIUCN започва да отчита съвременни изчезнали видове. Примери: епиорнис, орел на Хааст, додо, моа.
  • Недостатъчни данни (НД): няма достатъчно информация за да се оцени риска от изчезване. Това може да стане или когато липсват сведения за големината на популациите и заплахите за тях, или когато не е точно установена валидността на таксона. Примери: бутилконос делфин, чудски сиг.


Влияние върху биознообразието

За да се защити биоразнообразието на планетата, първо трябва да се установят и изследват факторите, които водят до включването на толкова много видове в графата застрашен вид. Загубата на хабитат е сред най-разпространените причини водещи да застрашаването на видовете, като е причина за тази съдба на 85% от засегнатите видове.[1] Когато екосистемата от която е част даден вид не се подържа (излезе от климакс), той е изправен пред дилемата или бързо да се адаптира към новите условия или да умре. Друг фактор, които води да залпахата за много видове е замърсяването. Други значими фактори са свръхексплоатацията, болестите [2], климатичните промени [3].

Човека има огромно влияние върху изчезването на видовете и техните хабитати. “Използвайки ресурси, енергия и нови площи през последните няколко века, човекът, е причинил постоянно намаляване в разнообразиото на живи форми, в почти всички части на света.” [4]

Нерядко човекът, въз основа на своите лични потребности и възгледи решава кои видове да бъдат защитени и кои са вредни и подлежат на изтребнение.[5] По този начин допулнително нанася дисонанс в засегнатите екосистеми.

Бележки

  1. (Wilcove & Master, 2008, p. 416).
  2. (Wilcove & Master, 2008, p. 416)
  3. (Kotiaho et al., 2005, p. 1963)
  4. (Ishwaran & Erdelen, 2006, p. 179).
  5. (Minteer & Collins, 2005, p. 333)

Литература

Frontiers in Ecology and the Environment, 3(6), 332-337. Retrieved September 22, 2008


Вижте още

{{{taxon}}} // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. (на английски)