Горене: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м + на английски
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{без източници}}
'''Горене''' или '''изгаряне''' е последователността на [[екзотермична]] химични реакции между [[гориво]] и [[оксидант]], придружен от производството на [[топлина]] и конверсия на химически видове. Отделяне на топлина може да доведе до производството на [[светлина]] под формата на един от [[тлеещ|нажежен]] или [[пламък]]. Горивата, често включват органични съединения (особено [[въглеводород]]) в газовия, [[течност]] или твърда фаза.
'''Горене''' или '''изгаряне''' ({{lang-en|Combustionе}}) последователността на [[екзотермична]] химични реакции между [[гориво]] и [[оксидант]], придружен от производството на [[топлина]] и конверсия на химически видове. Отделяне на топлина може да доведе до производството на [[светлина]] под формата на един от [[тлеещ|нажежен]] или [[пламък]]. Горивата, често включват органични съединения (особено [[въглеводород]]) в газовия, [[течност]] или твърда фаза.


В пълно реакция горене, съединение, реагира с окисляващ елемент, като например [[кислород]] или [[флуор]], и продуктите са съединения на всеки елемент в гориво с оксидиращ елемент. Например:
В пълно реакция горене, съединение, реагира с окисляващ елемент, като например [[кислород]] или [[флуор]], и продуктите са съединения на всеки елемент в гориво с оксидиращ елемент. Например:

Версия от 12:43, 12 ноември 2011

Горене или изгаряне (Шаблон:Lang-en) последователността на екзотермична химични реакции между гориво и оксидант, придружен от производството на топлина и конверсия на химически видове. Отделяне на топлина може да доведе до производството на светлина под формата на един от нажежен или пламък. Горивата, често включват органични съединения (особено въглеводород) в газовия, течност или твърда фаза.

В пълно реакция горене, съединение, реагира с окисляващ елемент, като например кислород или флуор, и продуктите са съединения на всеки елемент в гориво с оксидиращ елемент. Например: